Tulottomuus on aktivoivan politiikan varjopuoli

Tulottomien kotitalouksien määrä kasvaa Suomessa huolestuttavaa vauhtia. Uusimpien tietojen mukaan Suomessa oli heinäkuussa lähes 50 000 tulotonta kotitaloutta (KSML 6.9.).

Tulottomiksi lasketaan taloudet, jotka eivät saa verotettavaa palkkatuloa tai verotettavia etuuksia. Käytännössä niissä asuvat saavat rahaa vain toimeentulotuesta ja mahdollisesta asumistuesta, lapsiperheissä myös lapsilisästä ja mahdollisesta elatustuesta.

Viidessä vuodessa tulottomien talouksien määrä on noin kaksinkertaistunut. Kyse on kuitenkin vielä pitkäaikaisemmasta muutoksesta, sillä viime vuosikymmenen puolivälissä luku jäi alle 10 000:n. Tulottomien talouksien määrä on siis runsaassa kymmenessä vuodessa viisinkertaistunut.

Ongelma on vakava, sillä välittömien toimeentulo-ongelmien lisäksi tulottomuus lisää myös riskiä syrjäytyä pysyvämmin. On myös havaittu, että tulottomuus pitkittyy helposti ja että siirtyminen tulottomuudesta vakituisen tulon saajaksi on vaikeaa.

Keskisuomalaisen uutisen mukaan tuoretta tutkimustietoa tulottomista ja heidän määränsä kasvun syistä ei ole. Aiempi tutkimus antaa kuitenkin pohjaa arvioille. Tulottomien joukosta on tunnistettu esimerkiksi työttömyysturvan karenssien ja sanktioiden piirissä olevia työttömiä sekä nuoria, joilla ei ole koulutusta eivätkä he siihen myöskään pyri. Osalla tulottomista on terveysongelmia, jotka haittaavat työllistymistä ja koulutukseen hakeutumista, mutta eivät toisaalta oikeuta sairauseläkkeeseen.

Sekä inhimillisesti että kansantaloudellisesti kestävin ratkaisu tulottomuuden ongelmaan olisi ihmisten pääsy työelämään. Tähän suuntaan työelämän ulkopuolelle jääneitä onkin pyritty ajamaan, kun velvoitteita aktiiviseen työn tai koulutuspaikan hakuun on viime ja tällä vuosikymmenellä vähitellen tiukennettu. Samaan aikaan tulottomien määrä on kuitenkin koko ajan kasvanut.

Pitkä taloustaantuma on epäilemättä vienyt tehoa aktivoivalta työllisyyspolitiikalta. Silti tulottomien määrän pitkäaikainen kasvu antaa aihetta tarkastella kriittisesti, ovatko tehdyt toimet riittäviä – tai onko valittu linja ylipäätään oikea.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Valeuutiset ovat mediakasvatuksen valtava haaste

Siniset saavat viimein piirteensä puolueena

Ei lapsen omistaja vaan edunvalvoja

Miestenpäivä yhtä tarpeellinen kuin naistenpäiväkin

Kikyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Keskisuomalaisten kirjoittama kantaesitys

Valtakunnansyyttäjän on syytä siirtyä syrjään

Eipä päässytkään metrolla mummolaan

Nyt on aika kiittää maan hallitusta

Tuhat nuorta johtajaa on hieno koulutuskampanja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.