Valon kaupunki vahvistaa imagoa ja yhteisöllisyyttä

Viikonloppuna Jyväskylän keskustassa risteili väkeä kuin vilkkaimpien kesätapahtumien tai jouluostosten aikaan. Syyspimeille poikkeuksellisen ihmispaljouden aiheutti tapahtuma, joka on todella sytyttänyt jyväskyläläiset: Valon kaupunki. Liki 50 eri valoteosta tai valoteemaista oheistapahtumaa keräsivät paljon ihmisiä muun muassa Kirkkopuistoon ja Tourujoen ympärille.

Oman lisänsä Valon kaupunkiin toi Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yö. Sen erilaisiin toimintoihin osallistui perjantai-iltana yli 12 000 kävijää – saman verran kuin 13 muulla suomalaisella Tutkijoiden yö -paikkakunnalla yhteensä.

Molempiin tapahtumiin osallistui runsaasti myös lapsiperheitä. Monelle lapselle ja nuorelle Tieteiden yö lienee ollut ensi kosketus yliopistomaailmaan, ja samalla kenties innoittaja tuleviin opintoihin.

Jo 12. kertaa järjestetty Valon kaupunki on osoittautunut Jyväskylän kaupungin yhdeksi menestystarinaksi. Se on todellinen kansanjuhla, joka saa liikkeelle kaikenikäisiä pääosin ulkona järjestettyihin maksuttomiin tapahtumiin tai pelkästään valotaidetta ihastelemaan.

Viikonloppuna loistaneiden valoteosten lisäksi kaupunkiin syntyi jälleen pysyvästi valaistuja kohteita. Vuodesta 2000 kaupunki on valaissut yli sata kohdetta, kuten Kirkkopuiston, Harjun portaat, Vesilinnan ja Kivääritehtaan. Osa pysyvistä valaistuskohteista, kuten Kuokkalan silta, tunnetaan kaikkialla Suomessa.

Samalla kun kaupunki on uusinut valaistustaan, se on säästänyt energiakuluissaan. Valo-tapahtumassakaan ei tuhlattu veronmaksajien varoja: noin 100 000 euron budjetista yhteistyökumppanit rahoittivat yli 60 prosenttia. Monen kaupunkilaisen osallistumisen kynnys madaltui, kun Jyväskylän Liikenne tarjosi ilmaiseksi iltaisin bussikyydit. Myös pysäköinti oli tavallista edullisempaa.

Valon kaupungiksi suuntautuminen on ollut Jyväskylän kaupungilta hieno oivallus. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka taide voidaan tuoda osaksi ympäristöä pienin rahallisin panoksin. Uudenlaista kaupunkikulttuuria henkivä Valon kaupunki vahvistaa hienosti yhteisöllisyyttä ja tuo iloa pimeimpään vuodenaikaan.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Espanja ja Katalonia vuorottelevat siirroissaan

Yliopisto jakaa oppimisen iloa kaikenikäisille

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Tulorajavaatimuksia pitää alueellistaa

Tuntematon sotilas on herkkää kansallista kuvastoa

Karstula näyttää mallia maaseudun elinvoimasta

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Vammaisten oikeus osallisuuteen on unohtunut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.