Pääkirjoitus

Varuskuntapäätös jäi perustelematta

Tänään, kun talvisodan päättymisestä on kulunut 72 vuotta, ovat puolustusvoimien ajankohtainen tilanne ja tulevaisuus esillä enemmän kuin ehkä kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen.

Keski-Suomessa ja muissa Väli-Suomen maakunnissa keskustellaan ja vaaditaan selityksiä sille, että kuudesta lakkautettavasta varuskunnasta neljä sijaitsee keskisen Suomen maakunnissa.

Ellei kuutta varuskuntaa lakkauteta, armeijalla on vuonna 2015 Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloisen mukaan 3000 tyhjää koulutuspaikkaa (STT 12.3.). Laskelma pitänee paikkansa, joten supistukset ovat ilman muuta välttämättömiä. Mutta Puheloinen sanoo myös, että varuskuntia on oltava tulevaisuudessa erityyppisillä alueilla, jotta varusmiehiä voidaan kouluttaa toimimaan erilaisissa oloissa. Tästä näkökulmasta on mahdoton perustella sitä, että laajalta Väli-Suomen alueelta poistetaan kokonaan jalkaväen varuskunnat. Sen sijaan Uudellamaalla ei tehdä mitään muutoksia.

Voi olla, että varuskuntien lakkauttaminen – kuten Puheloinen sanoo – on perusteltavissa ”joukkotuotannon tarpeen” näkökulmasta, mutta tarkasteltaessa puolustusvoimia osana yhteiskuntaa Väli-Suomen laajamittainen ”aseistariisunta” ei ole järkevää.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Nahistunut kurkku lautasella on ekoteko

Mittarina nurkkaan maalaamisen välttäminen

Kun delfiineistä tuli pääuutinen

Presidentin valinta Virossa on aina pelin politiikkaa

Opiskeluajat eivät ole ongelma

Salojärvien suuruus ja uusi alku

Ei se ainakaan äidin syytä ollut

Perustulokokeilu nytkähti eteenpäin

Pitkä sisällissota loppuu viimeinkin Kolumbiassa

Miten mahtisuku paikkaa menetyksensä?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.