Yliopiston päärakennus jää pusikon varjoon

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen aulassa parveilee pitkän tauon jälkeen taas opiskelijoita – aivan kuten asiaan kuuluukin. Alvar Aallon suunnitteleman päärakennuksen perusteellinen remontti kesti viisi pitkää vuotta.

Rakennuksen korjaus on herättänyt myös kritiikkiä. Alvar Aalto -säätiön puheenjohtaja ja Aalto-museon johtaja Tommi Lindh on useampaan otteeseen arvostellut aulan lattian korjausta ylimitoitetuksi ja turhaksi. Kritiikin kärki on kohdistunut lattiamateriaalin valintaan: uusi marmori ei vastaa alkuperäistä, joka museoväen mielestä olisi pitänyt jättää ennalleen.

Lindh toisti jyrkkäsanaisen arvostelunsa Jyväskylän yliopiston lukuvuoden avajaisissa pitämässään puheenvuorossa. Moitteiden paikka ja aika oudoksutti, mutta ilmeisen harkittu huomioarvo oli näin saatu. Kritiikki nostatti kuulijoiden kulmakarvoja ja herätti keskustelua. Ikävää on, jos moitteilla onnistutaan vain kärjistämään maallikkojen ja museoväen näkemyksiä suojelun merkityksestä ylipäänsä.

Monen avajaisvieraan katse suuntautuikin lähtiessä lattiaan – vaikka katseen olisi ollut hyvä antaa kiertää rakennuksessa laajemmin. On harmillista, jos lattian materiaalivalinta vie kohtuuttoman suuren huomion näyttävän rakennuksen ansioista. Jopa maallikko ymmärtää, että yliopiston päärakennuksen yksi erityislaatuisuus syntyy rakennuksen luontosuhteesta. Aalto yhdisti arkkitehtuurin ja metsän poikkeuksellisen hienolla tavalla rakennuksen aulassa: Aalto otti ympäröivän luonnon osaksi rakennusta.

Tämä ei jää havaitsematta keneltäkään päärakennukseen tulijalta: aulan suuret ikkunat luovat näkymän viereiseen metsään. Aulakahviossa kävijä voi kokea istuvansa lähes kuin männyn juurella – tai ainakin aikaisemmin näin on voinut kokea. Nyt ympäristö on pusikoitunut. Sellaiseksi Aalto ei näkymää varmasti ajatellut.

Aallon hengen mukaista olisi raivata päärakennuksen viereinen alue, jotta mäntyjen rungot pääsisivät paremmin oikeuksiinsa ja punertumaan auringon valossa. Pusikoiden siistiminen mahdollistaisi pilkahduksen näkymästä Jyväsjärvelle saakka.

Päärakennuksen viereisen pusikon raivaaminen viimeistelisi Alvar Aallon hienon rakennuksen mittavan remontoinnin.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Vihreiden ehdotuksia voi kokeilla Uudellamaalla

Biotalous tuo elinvoimaa koko Suomeen

Kolumni: Työttömyyden hoidossa on edelleen tehtävää

Koulutus ei saa olla niukkuushyödyke

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Saksan vaaleissa päähuomio isojen puolueiden takana

Ritakalliolla edessä päätös OP:n linjasta

Koulutusvienti otti harppauksen eteenpäin

Lisärakentaminen hyväksi Jyväskylän ydinkeskustalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.