Yrittäjyys on entistä keskeisempi osa koulutusta

Yksi yhteiskunnallisen ilmapiirin merkittävin muutos koskee suhtautumista yrittäjyyteen. Yhä useammat nuoret näkevät oman yrityksen perustamisen realistisena vaihtoehtona opintojen jälkeen. Monessa suhteessa erittäin myönteisen muutoksen taustalla on monia yhteiskunnan ja talouden muutoksia. Yhtenä tekijänä on perinteisen teollisuuden supistuminen ja toisaalta palvelusektorin laajeneminen ja siihen liittyvät yrittäjyyden mahdollisuuudet.

Jo nyt Suomi on pienten ja keskisuurten yritysten maa. Pk-sektori on suuri työllistäjä ja vain perheenjäsenet työllistävien yritysten määrä on edelleen kasvussa.

Yrittäjyys on tänä päivänä mukana koulutuksessa peruskoulun ala-asteelta yliopisto-opintoihin saakka. Muun muassa ammatillisen koulutuksessa yrittäjyys on entistä keskeisemmällä sijalla. Esimerkiksi Jyväskylän ammattiopisto tarjoaa mahdollisuuden perehtyä yrittäjyyteen ja yrittäjämäiseen työelämään. Kaikille opiskelijoille kuuluu viiden opintoviikon yrittäjyysopinnot ensimmäisen opintovuoden aikana. Opintokokonaisuuden tavoitteena on osoittaa, että yrittäjäksi ryhtyminen on yksi vaihtoehto.

Yrittäjyys on mukana myös maanantaina alkaneessa Taitaja 2012 -tapahtumassa. Monipuolinen ammattitaidon kolmipäiväinen SM-kisa käynnistyi tiistaina. Jyväskylän Paviljongissa järjestettävän tapahtuman mittasuhteita osoittaa se, että ammattitaidon mestaruuksista kilpailee noin 400 nuorta 42 lajissa. Tapahtuma työllistää noin tuhat toimitsijaa. Valtaosa heistä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymän henkilökuntaa tai opiskelijoita, joille tapahtuma on osa opintoja ja oman osaamisen kehittämistä. Paviljonkiin odotetaan kolmen päivän aikana 30 000 kävijää.

Taitaja 2012 -tapahtumassa kilpaillaan myös yrittäjän tiedoissa ja taidoissa, mikä osoittaa ammatillisen opetuksen kehitystä. Tiistaina alkaneessa yrittäjätaitojen kilpailu saa todennäköisesti melkoisesti huomiota. Kilpailu päättyy torstaina, jolloin kilpailijat esittävät viimeisenä tehtävänään oman yritysideansa.

Kokonaisuudessaan tapahtuma tukee Jyväskylää koulutuksen ja opiskelun monipuolisena keskuksena.

Uusimmat

Pääkirjoitus

Sateinen syksy romuttamassa satotoiveet

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Puolustusasioilla on tärkeysjärjestyksensä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Autoteollisuus puhuu sähköstä

Myanmarin johto on vaiennut jo liian pitkään

Oppilaiden terveyskysely kertoo myös vanhemmuudesta

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

Pelaajayhdistys oikealla asialla jääkiekossa

Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.