Katalonia toivoo cameroneja

Itsenäisyys puhuttaa Euroopassa varsinkin kahdella kolkalla: Britanniassa ja Kataloniassa.

Skotlannissa itsenäisyys on kestoaihe, joka kulminoitui vuoden 2014 kansanäänestyksessä. Äänestyksen tuloksena skotit päättivät kuitenkin pysyä Britannian unionin jäsenenä. Keskustelu itsenäisyydestä jatkuu edelleen.

Myös Britanniassa itsenäisyys on ollut puheenaihe, jota brexit-myönteiset poliitikot ovat pitäneet vahvasti esillä. Saarivaltio äänestikin juhannuksena 2016 itsensä irti EU:sta. Yhtenä perusteluna oli itsenäisyyden ”saaminen takaisin”.

Katalonia on seurannut Skotlannin itsenäistymishankkeita tarkkaan, sillä alue haluaa itsenäistyä Espanjasta.

Britannian entinen pääministeri David Cameron ei ole suosittu kotimaassaan, mutta Kataloniassa häntä arvostetaan.

Cameron antoi aikanaan Skotlannille luvan järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestä. Se oli Cameronin yksi poliittisista riskipeleistä – itse asiassa ainoa, joka hänen kannaltaan onnistui.

Yhtä hyvin ei käynyt Cameronin toisessa riskipelissä eli EU-kansanäänestyksessä: britit äänestivät itsensä ulos EU:sta, vaikka Cameron kampanjoi pysymisen puolesta.

Kataloniassa toivotaan, että Espanjan hallitus tekisi ”cameronit” ja antaisi alueelle luvan kansanäänestykseen. Sitä ei kuitenkaan heru. Espanjan keskushallinto on jyrkästi torjunut Katalonian toiveet äänestyksen järjestämisestä. Silti Katalonia aikoo pitää ensi sunnuntaina kansanäänestyksen alueen itsenäistymisestä.

Äänestyspäivän lähestyessä tilanne on kiristynyt Kataloniassa. Espanjan keskushallinto ja oikeuslaitos ovat käyttäneet kovia otteita pyrkiessään estämään äänestyksen. Siksi jopa koko äänestyksen toteutumisen on arveltu olevan epävarmaa.

Keskushallinto on takavarikoinut kampanjamateriaalia ja äänestämiseen liittyviä asiakirjoja. Monia äänestykseen myönteisesti suhtautuvia virkamiehiä on asetettu syytteeseen. Katalonian rahaliikenne ja omat poliisivoimat on otettu Espanjan keskushallinnon valvontaan. Espanjasta on tuotu lisää poliiseja, jotka on majoitettu Suomessa tehdylle autolautalle Barcenonan satamaan. Surkuhupaisaa on, että laivan kyljessä komeilevat sarjakuvahahmot Kelju K. Kojootti, Tipi ja Repe Sorsa.

Skotlannissa kansanäänestys kulki aikanaan täysin eri latuja kuin Kataloniassa.

Kaikki sujui rauhallisesti, vaikka skottien vahvat kansallistunteet olivatkin pinnassa. Kampanjointi ei ollut missään vaiheessa kärjistynyttä, eikä se ollut sitä äänestyksen ratkettuakaan: kyllä- ja ei-puolet sopeutuivat tulokseen ilman rettelöintejä. Itsenäisyyden kannattajat eivät voineet syyttää tuloksesta brittihallitusta vaan korkeintaan itseään.

Näiden kahden Euroopan kolkan – Katalonian ja Skotlannin – itsenäistymishankkeissa on enemmän eroavuuksia kuin yhtäläisyyksiä. Yhteistä on lähinnä se, että molemmat alueet seuraavat tiiviisti toistensa tilannetta.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Sipilän sanat loivat jännitettä

Kymmenen vuotta iloa, 11 miljoonaa euroa tuloa

Kolumni: Kansallisvaltiot ovat ahtaalla

Kolumni: Aleksis Kivi on kuunteluelämys

Kolumni: Kaanonissa ollaan, ykkössija uhattuna

Töppöset jalassa oppi painuu päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.