Lähellä ja kaukana on vaikea olla yhtä aikaa

Itsemääräämisoikeus pitää saada takaisin Brysselistä. Tämä on ollut Britannian keskeinen vaatimus saarivaltion halutessa eroon Euroopan unionin jäsenyydestä: Britannia haluaa laatia omat lakinsa, sulkea rajansa ja olla itsenäinen raha-asioissaan.

Muu Eurooppa on saanut kuulla nämä tarmokkaat vaatimukset useasti. Britannia ei silti vieläkään näytä täysin tietävän, miten irtaantuminen – siis itsemääräämisoikeuden takaisin saaminen – toteutuu.

Pohdittavaa riittää myös siitä, mikä on EU-kansalaisten asema Britannissa ja brittikansalaisten asema EU:ssa brexitin jälkeen.

Britannia ja EU ovat käyneet jo kolme neuvottelukierrosta brexitin ehdoista. Merkittäviä tuloksia ei ole vielä saatu, mutta Britannian ristiriitaiset toiveet ja vaatimukset ovat tulleet esille.

Britannia toivoo pääsevänsä brexit-neuvotteluissaan ratkaisuun, jossa raja EU-maa Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä säilyisi mahdollisimman avoimena.

Rajan tuntumassa asuvat työmatkalaiset ovat tottuneet jouhevaan rajan ylitykseen. Entiseen tiukkaan valvontaan palaaminen ei houkuta oikein ketään.

Myös maataloustuotteiden haluttaisiin liikkuvan saarivaltion ainoan rajan yli vaivattomasti ja kevyin muodollisuuksin.

Lisäksi Britannialle sopisi mainiosti, että kaupankäynti myös muiden EU-maiden kanssa sujuisi eron jälkeen edelleenkin sujuvasti.

Jokin tässä ei nyt täsmää.

Käytännössä Britannia siis haluaa pysyä mahdollisimman lähellä EU:ta mutta irtaantua siitä. Britanniaa ei ole syyttä moitittu yrityksistä kaivaa rusinoita pullasta.

Toive pysytellä sekä lähellä EU:ta että samalla irtaantua EU-säännöksistä ei vaikuta realistiselta samanaikaisesti. Esimerkiksi maataloustuotteiden mutkaton vienti ja tuonti Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä onnistuu vain, jos Britannia jatkaa EU:n maataloudelle asettamien säännösten noudattamista.

Britannian pyrkimys säilyttää osa EU-eduista myös eron jälkeen merkitsisi, että käytännössä mikään ei muuttuisi saarivaltion lainsäädännössä, vaikka juuri sen Britannia halusi palauttaa omiin käsiinsä.

Euroopan unionista eroon pyrkivä Britannia saattaa jäädä vuosikausiksi kytkökseen EU:n kanssa juuri lakien vuoksi. Teoriassa brexit voisi jättää Britannian lainsäädännölliseen tyhjiöön, koska omien lakien rakentamiseen ei ole ollut aikaa.

Brittihallitus tekikin eilen lakiesityksen, joka käytännössä varmistaisi EU-säädösten pysymisen Britanniassa ennallaan myös sen jälkeen, kun brexit-neuvottelut on käyty.

Britannialle olisi ikävä havaita, jos itsemääräämisoikeuden takaisin saaminen jäisi brexit-urakoinnista huolimatta pahasti puolitiehen.

Silloin saarivaltio joutuisi toteamaan, että tavoite jäi saavuttamatta, mutta samalla meni myös vaikutusvalta itseä koskeviin EU-asioihin. Kytkös EU:hun säilyisi, mutta muiden ehdoilla.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Putin on menettänyt parhaat valttinsa

Tanssin aika on tihentynyt hetki

Trumpille YK tuntuu kelpaavan työkaluna

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

Suomen metsissä on varaa taivutella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.