Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

Maaseudun autioituminen on kansakunnan etu. Näin taloustieteilijä ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) julistaa. Hän toivoo kaikkien suomalaisten muuttavan pois maalta, koska suurissa kaupungeissa on mahdollisuus pitää maaseutua korkeampaa työllisyysastetta, siellä on monipuolisempi elinkeinorakenne ja työn tuottavuus on korkeampi (KSML 2.9.).

Vartiainen ei ole ainoa, joka haluaa Suomenkin kiihdyttävän kaupungistumista. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) puuhaa suurimpien suomalaisten kaupunkien edunvalvojaksi C21-ryhmää (HS 15.9.).

Kokoomuspoliitikkojen lisäksi maailmalta löytyy tutkijoita, jotka puhuvat kaupungistumisen puolesta. Esimerkiksi amerikkalainen Bruce Katz perustelee kaupunkien vallan kasvua sillä, että 2000-luvun haasteet ovat globaaleja, eivätkä kansallisvaltiot pysty niihin vastaamaan. Tällaisiksi haasteiksi hän nimeää muun muassa ilmastonmuutoksen, eriarvoisuuden ja väestön vanhenemisen (HS 14.9.).

Nämä kaupunkien puolustajat tuntuvat unohtavan, että suurissa kaupungeissa paisuvat myös ongelmat – jopa hallitsemattomiksi. Liikenteen ja teollisuuden päästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta, ihmisten eriarvoisuus synnyttää slummeja, kerjäläisyyttä ja rikollisuutta.

Mennäänkö Suomessa talous vai ihmisten hyvinvointi edellä? Tästä on viime kädessä kyse. Eivätkä nämä ole vastakkaisia, vaan parhaimmillaan toinen toistaan ruokkivia arvoja.

Monelle suomalaiselle hyvinvointia edustaa esimerkiksi kotimainen ruoka. Vartiaisen ja Vapaavuoren ihanneyhteiskunnassa ruoka ilmeisesti rahdattaisiin merten takaa. Lähiruuasta tai elintarvikeomavaraisuudesta olisi turha haaveillakaan, jos maaseutu autioitetaan.

Vaikka kaupunkien elinkeinorakenne on monipuolisempi, maaseutuelinkeinoilla suomalaiset pidetään hengissä. Tästä muistuttaa myös Toivakan kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterinen (KSML 11.9.).

Maaseudun asukki on jo nyt Suomessa kummajainen, joka saa alituiseen perustella outoa elämäntapaansa. Suomen lahjakkaimpiin musikaalinäyttelijöihin kuuluva Maria Lund kirjoittaa tästä riemastuttavan terävästi kotikuntansa paikallislehdessä (Hankasalmen Sanomat 14.9.).

”Minulta on kysytty, pelottaako minua öisin? Ai, että karhu koputtaisi ovelle? Enemmän minua pelottaisi asua Kalliossa ja pelätä sitä karhupäissään olevaa piri-ääliötä, joka tulee ahdistelemaan minua aamuisella kauppareissulla.”

Muuttoaan Hankasalmelle seitsemän vuotta sitten Lund nimittää sattumien summaksi, joka on osoittautunut onnenpotkuksi. Maaseutu on suonut esimerkiksi lapsille päivittäin ilmaisen kotieläinpuiston, jossa ”haisee paska, joo – pahemmalta se kuitenkin haisee Turun rautatieaseman yleisessä vessassa”.

Lundia parempaa puolustajaa suomalainen maaseutu saa etsiä. Sitä paitsi hän on asunut suurimman osan elämästään todellisessa suurkaupungissa Düsseldorfissa.

Kirjoittaja on varapäätoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Pitkä kaava toimii sotessa

Tshekki ei käänny taakanjaon kannalle

Biopöhinä kasvattaa kohta Äänekoskea

Seteli taskussa iltalypsyllä

Ykkösnaisen kuuluu puhua ääneen

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Sipilän sanat loivat jännitettä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.