SDP luovutti hyvät arvonsa muille

Ihmiset pitävät huolta toisistaan ja myös puhuvat paljon huolehtimisen merkityksestä. Otetaan muutama arkinen esimerkki.

Ihmiset puuttuvat herkästi vaikkapa bussissa tapahtuvaan kiusaamiseen. Suurin osa suomalaisista ei pidä köyhyyttä ja työttömyyttä ihmisen omana syynä. Vanhusten oikeudesta hyvään hoivaan keskustellaan vilkkaasti. Lasten oikeudesta turvalliseen lapsuuteen ollaan huolissaan. Hyväntekeväisyystempauksiin riittää tekijöitä ja osallistujia. Ja niin edelleen.

Nämä ja monet muut esimerkit kielivät, että ihmiset ovat kiinnostuneita lähimmäisten ja heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnista.

Ihmisten huolenpito toisistaan, myös tuntemattomista, ei näyttäisi kadonneen minnekään, vaikka joskus niin väitetään. Myös tutkimukset kertovat ihmisten halusta huolehtia lähimmäisistään.

Tätä taustaa vasten luulisi, että juuri ihmisten yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvaisuutta ja myötämielisyyttä korostavalla puolueella olisi kysyntää.

Vaan ei ole.

SDP:n kannatus on laskenut jo pitemmän aikaa. Näin on käynyt, vaikka useimpien ihmisten mielestä on tärkeää pitää huolta toisista ja turvata kaikille hyvä koulutus sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Juuri näiden asioiden puolesta SDP liputtaa.

Jo SDP:n nimessä on mukana huolenpitoa alleviivaavia elementtejä: sosiaalinen ja demokraattinen. Sosiaalinen tarkoittaa sivistyssanakirjan mukaan yhteisöllistä ja yhteiskunnan heikossa asemassa olevien auttamista. Demokratia merkitsee kansanvaltaa. Se pitää sisällään ajatuksen tasa-arvosta.

Harva näitä arvoja kovin kiihkeästi vastustaa. Kyseiset arvot elävät luontevasti tavallisten suomalaisten puheissa ja teoissa. Silti SDP ei ole onnistunut pitämään kannatustaan yllä saati nostamaan sitä.

SDP:n arvostelijat toteavat, että demarit ovat halunneet ulkoistaa huolenpidon valtiolle ja ovat siksi nyt vaikeuksissa. Arvostelijoiden mielestä entinen valtionhoitajapuolue SDP meni huolenpidon valtiollistamisessa liian pitkälle ja ihmiset laiskistuivat huolehtimaan lähimmäisistään.

SDP:n menestyksen aikoina yhteisvastuullisia arvoja nimitettiin solidaarisuudeksi. Mutta edes SDP:ssä ei enää usein kuule lausuttavan sitä sanaa. Sanalla on vanhahtava kaiku.

Samaten on käynyt SDP:lle. Sen arvot ja monet puolueen ajamat asiat – esimerkiksi koulutuksen tasa-arvo – kelpaavat monille, mutta tämä ei näy kannatuksessa.

SDP:n tragedia on, että puolue ei ole pystynyt kertomaan vanhoista hyvistä arvoistaan tavalla, joka puhuttelisi ihmisiä tässä ajassa. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa uudistumista – tätä SDP:lle on hoettu pitkään. Mutta paniikissa harvoin tekee visionäärisiä linjauksia, ja SDP tuntuu olevan paniikissa. Demareiden uudistusmishankkeet ovat pääasiassa olleet reagointia jo tapahtuneeseen – ei niinkään eteenpäin katsomista.

Sillä välin muut puolueet ovat uudistaneet ja kierrättäneet käyttöönsä ne hyvät arvot, joihin SDP:n kannatus ennen nojasi.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Ei lapsen omistaja vaan edunvalvoja

Kikyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Eipä päässytkään metrolla mummolaan

Nyt on aika kiittää maan hallitusta

Zimbabwen yksinvaltias jäi valtansa vangiksi

Päivystyksessä tarvitaan palveluviidakon tuntijaa

Kansanvihollinen Fethullah Gülen

Hätäaputöihin etsitään taitavaa miestä

Kolumni: Kirkkoihin ei raha riitä, ostoskeskukseen kyllä

Tuleeko Partasen seuraaja maakunnasta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.