SDP luovutti hyvät arvonsa muille

Ihmiset pitävät huolta toisistaan ja myös puhuvat paljon huolehtimisen merkityksestä. Otetaan muutama arkinen esimerkki.

Ihmiset puuttuvat herkästi vaikkapa bussissa tapahtuvaan kiusaamiseen. Suurin osa suomalaisista ei pidä köyhyyttä ja työttömyyttä ihmisen omana syynä. Vanhusten oikeudesta hyvään hoivaan keskustellaan vilkkaasti. Lasten oikeudesta turvalliseen lapsuuteen ollaan huolissaan. Hyväntekeväisyystempauksiin riittää tekijöitä ja osallistujia. Ja niin edelleen.

Nämä ja monet muut esimerkit kielivät, että ihmiset ovat kiinnostuneita lähimmäisten ja heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnista.

Ihmisten huolenpito toisistaan, myös tuntemattomista, ei näyttäisi kadonneen minnekään, vaikka joskus niin väitetään. Myös tutkimukset kertovat ihmisten halusta huolehtia lähimmäisistään.

Tätä taustaa vasten luulisi, että juuri ihmisten yhteisvastuullisuutta, yhteenkuuluvaisuutta ja myötämielisyyttä korostavalla puolueella olisi kysyntää.

Vaan ei ole.

SDP:n kannatus on laskenut jo pitemmän aikaa. Näin on käynyt, vaikka useimpien ihmisten mielestä on tärkeää pitää huolta toisista ja turvata kaikille hyvä koulutus sosiaalisesta asemasta riippumatta.

Juuri näiden asioiden puolesta SDP liputtaa.

Jo SDP:n nimessä on mukana huolenpitoa alleviivaavia elementtejä: sosiaalinen ja demokraattinen. Sosiaalinen tarkoittaa sivistyssanakirjan mukaan yhteisöllistä ja yhteiskunnan heikossa asemassa olevien auttamista. Demokratia merkitsee kansanvaltaa. Se pitää sisällään ajatuksen tasa-arvosta.

Harva näitä arvoja kovin kiihkeästi vastustaa. Kyseiset arvot elävät luontevasti tavallisten suomalaisten puheissa ja teoissa. Silti SDP ei ole onnistunut pitämään kannatustaan yllä saati nostamaan sitä.

SDP:n arvostelijat toteavat, että demarit ovat halunneet ulkoistaa huolenpidon valtiolle ja ovat siksi nyt vaikeuksissa. Arvostelijoiden mielestä entinen valtionhoitajapuolue SDP meni huolenpidon valtiollistamisessa liian pitkälle ja ihmiset laiskistuivat huolehtimaan lähimmäisistään.

SDP:n menestyksen aikoina yhteisvastuullisia arvoja nimitettiin solidaarisuudeksi. Mutta edes SDP:ssä ei enää usein kuule lausuttavan sitä sanaa. Sanalla on vanhahtava kaiku.

Samaten on käynyt SDP:lle. Sen arvot ja monet puolueen ajamat asiat – esimerkiksi koulutuksen tasa-arvo – kelpaavat monille, mutta tämä ei näy kannatuksessa.

SDP:n tragedia on, että puolue ei ole pystynyt kertomaan vanhoista hyvistä arvoistaan tavalla, joka puhuttelisi ihmisiä tässä ajassa. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa uudistumista – tätä SDP:lle on hoettu pitkään. Mutta paniikissa harvoin tekee visionäärisiä linjauksia, ja SDP tuntuu olevan paniikissa. Demareiden uudistusmishankkeet ovat pääasiassa olleet reagointia jo tapahtuneeseen – ei niinkään eteenpäin katsomista.

Sillä välin muut puolueet ovat uudistaneet ja kierrättäneet käyttöönsä ne hyvät arvot, joihin SDP:n kannatus ennen nojasi.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Putin on menettänyt parhaat valttinsa

Tanssin aika on tihentynyt hetki

Trumpille YK tuntuu kelpaavan työkaluna

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

Suomen metsissä on varaa taivutella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.