Tanssin aika on tihentynyt hetki

Kaksitoista vuotta sitten silloinen tuore läänintaiteilija Ismo-Pekka Heikinheimo otti tavoitteekseen nostaa tanssitaiteen asemaa Keski-Suomessa. Helsingistä Jyväskylään muuttanut tanssin ammattilainen oli heti tultuaan havainnut, että maakunnassa on vahva tanssinopetuksen perinne, mutta tanssitaiteen näkyvyys ja arvostus oli vähäistä lajin suosioon nähden.

Heikinheimo päätti tehdä asialle jotain. Hän käynnisti ensitöikseen paikallisten tanssiaktiivien kanssa Tanssin aika -festivaalin, jossa kotimaiset – ja tottakai myös paikalliset – tanssijat pääsevät esittämään osaamistaan.

Tanssin aika -festivaali käynnistyy jälleen huomenna, nyt kahdettatoista kertaa. Maanantaihin kestävällä festivaalilla nähdään 11 teosta. Esitykset ovat Jyväskylässä kahta lukuunottamatta; kaksi esitystä on Joutsassa, yhtenäiskoululla ja palvelutalossa.

Tapahtuman nykyinen taiteellinen johtaja Antti Lahti on pyrkinyt laajentamaan ohjelmistoa yli lajirajojen: mukana on myös katutanssitaiteilijoita sekä tanssiaiheinen lyhytelokuva. Tänä vuonna myös Heikinheimo tekee paluun festivaalille: hänen koreografiansa Writing dancing nähdään perjantaina.

Tanssin aika -tapahtuma voi siis hyvin ja se on jatkanut kehitystään – juuri sitä Heikinheimo tavoittelikin.

Myös Keski-Suomen tanssi voi mainiosti – ainakin kun pitää mittarina harrastajien määrää ja paikallisten nuorten tanssiammattilaisten menestystä. Keski-Suomesta on viime vuosina noussut esiin useita menestyneitä katutanssiryhmiä ja tanssitaiteen ammattilaisia. Myös tanssin harrastajia on kaupungissa paljon ja tarjolla olevien lajien kirjo on kiitettävän laaja.

Jyväskylässä tanssisalit täyttyvät alan harrastajista sekä vakavammin treenaavista. Tarjolla on niin taidetanssia, kansantanssia kuin katutanssia eri lajeissa aina kotimaisiin lavatansseihin saakka. Siitä väliltä löytyy myös espanjalaista flamencoa, kuubalaista salsaa, argentiinalaista tangoa ja afrikkalaisia rytmejä.

Tanssin kiehtovuus on sen kyvyssä luoda tunnetila, jossa yhdistyy hetkellisyys ja vahva läsnäolo. Ammattilaisten tanssissa juuri nämä elementit – hetki ja läsnäolo – tekevät esityksestä tihentyneen ja vaikuttavan.

Tähän samaan tanssin erityispiirteeseen voi törmätä myös esimerkiksi suositussa tv-ohjelmassa Tanssii tähtien kanssa. Parhaimmillaan ohjelman tanssipari onnistuu luomaan tihentyneen hetken, joka välittyy voimakkaana kotikatsomoihin saakka.

Tanssiin kuuluu sekä ainutkertaisuus että läsnäolo olipa kyse taidetanssista, lavahumpasta tai salsasta.

Ei siis riitä, että on fyysisesti läsnä tanssiessa – on oltava myös henkisesti läsnä, hereillä.

”Nyt ei voi nukkua”, muistuttaa salsan opettajamme meitä harrastajia, kun ajatuksemme karkailevat työasioihin tai ruokaostoksiin ja putoamme rytmistä.

Kun tanssi on ohi, on se lopullisesti mennyt; sitä ei voi toistaa samanlaisena. Toisto on mahdotonta, mutta tihentynyt hetki jää. Tanssin aika on juuri siksi erinomainen nimi festivaalille.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Itävalta ilmentää politiikan muutosta

Rakentaminen kertoo uskosta tulevaisuuteen

Yliopistokollegio näyttää kaapin paikan

Suomalaisuuden jykevä näyteikkuna

Sipilän sanat loivat jännitettä

Kymmenen vuotta iloa, 11 miljoonaa euroa tuloa

Kolumni: Kansallisvaltiot ovat ahtaalla

Kolumni: Aleksis Kivi on kuunteluelämys

Kolumni: Kaanonissa ollaan, ykkössija uhattuna

Töppöset jalassa oppi painuu päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.