Tarvaalan osaajilla jo 150 vuoden perinteet

Saarijärven Tarvaalassa juhlitaan tällä viikolla maatalousopetuksen 150-vuotista historiaa ja katsotaan samalla rohkeasti tulevaisuuteen.

Tarvaalassa toimivat vierekkäin ja tiiviissä yhteistyössä Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston (Poke) luonnonvara- ja ympäristöalan koulutus sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) Biotalousinstituutti. Oppilaitoksissa on yhteensä 430 opiskelijaa, ja ne työllistävät 90 henkilöä.

Venäjän keisari, Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II antoi vuonna 1856 käskyn Tarvaalan ja kuuden muun maatalouskoulun perustamisesta. Sitä ennen maatalousopetusta oli Suomessa vain Mustialassa.

Tarvaalan maanviljelyskoulu ja karjakkokoulu aloittivat toimintansa vuonna 1867. Pirkko Määttälän vuonna 1992 kirjoittaman historiikin mukaan opiskelijoiksi otettiin kerrallaan 16 miestä ja kahdeksan naista. Pääsyvaatimuksena olivat rippikoulu ja hyvä maine.

Opiskelijoita koulutettiin alkuvaiheessa voudeiksi ja karjakoiksi lähinnä maan suurimmille maatiloille. Sittemmin oppia ovat Tarvaalasta hakeneet lukuisat maatilojen isännät ja emännät monien sukupolvien ajan.

150 vuoden aikana maatalousopetus Tarvaalassa on keskeytynyt vain muutamiksi vuosiksi 1910-luvulla sekä 1940-luvun sotavuosina, jolloin koululla toimi sotasairaala. Ei ole ollut itsestään selvää, että koulutus on jatkunut Saarijärvellä vuosikymmenten läpi, kun samalla maataloustuottajien osuus väestöstä on pienentynyt rajusti.

Mitä ilmeisimmin Tarvaalassa on pysytty ajan hermoilla ja kyetty uudistamaan koulutusta muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin. Tästä esimerkkejä ovat vuonna 1990 käynnistetty aikuisosasto sekä metsäalan koulutuksessa nykyisin käytettävät metsäkonesimulaattorit.

Tutkintojen sisällöt ovat myös laventuneet perinteisestä maa- ja metsätaloudesta. Esimerkiksi Pokelta eläinhoitajiksi opiskelevat käsittelevät tuotantoeläinten lisäksi monenlaisia lemmikkieläimiä kaneista liskoihin. JAMK:n agrologiopiskelijat taas perehtyvät muun muassa ympäristökysymyksiin.

JAMK:n toiminnan käynnistyminen Saarijärvellä vuonna 1999 ja vuonna 2010 valmistunut uudisrakennus ovat osaltaan vahvistaneet Tarvaalan asemaa luonnonvara-alan kouluttajana. Tulevaisuuteen uskotaan, sillä Poken raskaskonehalli Forestori valmistui viime keväänä.

Äänekosken biotuotetehdas on kasvattanut toiveita Tarvaalassa. Kolme vuotta sitten oppilaitosten alue nimettiin Biotalouskampukseksi. Samalla JAMK, Poke sekä Saarijärven kaupunki ja sen omistama SSYP Kehitys Oy solmivat aiesopimuksen alueen kehittämisestä biotalousalan valtakunnalliseksi osaamiskeskukseksi.

Yritykset hyödyntävät jo ahkerasti Biotalousinstituutin kattilantestauslaboratoriota. Ehkä joskus tulevaisuudessa Tarvaalan kampus on myös yritysten kotipaikka. Alueesta on juuri valmistunut kaavaehdotus, jossa tällainenkin mahdollisuus on huomioitu.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Putin on menettänyt parhaat valttinsa

Tanssin aika on tihentynyt hetki

Trumpille YK tuntuu kelpaavan työkaluna

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

Suomen metsissä on varaa taivutella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.