Tikkakoskesta tuli nyt kehittyvä kylä

Kesäkuussa 2013 Tikkakoskella oli apeat tunnelmat. Nuorisotila ”Monari” ja uimahalli sen kupeessa oli suljettu lopullisesti – tikkakoskelaisten lukuisista vetoomuksista huolimatta. Kyläläiset olivat käyneet taistelua oman uimahallin puolesta jopa YouTube-videon voimin. Toimittaja Heikki Kärki kuvasi videontekoa näin:

Kun pikkuinen, alle 17 metrin allas täyttyi viidestäkymmenestä vesijumppaajasta, jotka kuntoilivat aiheeseen sopivasti Frederikin Harva meistä on rautaa, minä taivu en koskaan -säkeiden tahdissa, saattoi uimahallissa aistia aitoa yhteisöllisyyttä. Ja aitoa halua vaikuttaa yhteisiin asioihin (KSML 7.4.2013).

Tikkakosken Monitoimitalo uimahalleineen sai purkutuomion, koska se oli tullut käyttöikänsä päähän. Vuonna 1980 valmistuneen, pahasti rapistuneen ja sisäilmaongelmaisen rakennuksen peruskorjauksen hinnaksi arvioitiin 4,4 miljoonaa euroa. Vaihtoehtoisen laajennussuunnitelman hinta oli 6,1 miljoonaa euroa.

Kyläläisten kiukkua kaupungin päättäjiä kohtaan lisäsi vielä oman lukion lakkautus sekä epävarmuus terveysaseman kohtalosta jatkuvan lääkärikadon kourissa. ”Toista oli maalaiskunnan aikaan”, oli yleinen kommentti.

Moni mielsi kurjistumisen alkaneen vuodesta 2009, kun maalaiskunta ja kaupunki löivät hynttyyt yhteen.

Tänään ovat tunnelmat toiset! Tikkakoskella vietetään koko Jyvässeudun laajimman lähiliikuntakokonaisuuden virallisia avajaisia teemalla Tikkakoski liikkuu – lähiliikunta tutuksi.

Jyväskylän ensimmäinen asfaltoitu pumptrack-pyöräilyrata, keinonurmikenttä, skeittiparkki ja ulkokuntosali – muun muassa tätä kaikkea Tikkakosken puretun uimahallin tilalle on saatu. Ja samalla on rakennettu monipuoliset liikuntapaikat myös kahden läheisen koulun pihamaalle.

Yhteensä 1,6 miljoonaa euroa maksanut kokonaisuus parantaa koko asuinalueen vetovoimaa. Jo entuudestaan alueella sijaitsevat jäähalli ja liikuntahalli.

Eikä tässä vielä kaikki. Muutakin myönteistä on Tikkakoskella tapahtunut. Katuja on päällystetty, pusikoita raivattu.

Se moneen kertaan uhanalainen terveysasemakin palvelee paremmin kuin keskimäärin Jyvässeudulla, sillä kiireettömään hoitoon pääsy vie vain 16 päivää. Jyväskylän yhteistoiminta-alueen omilla terveysasemilla jonotusaika on 38–49 päivää.

Kymmeneltä käynnistyvää, kaikille avointa ja maksutonta tapahtumaa on ollut suunnittelemassa laaja joukko tikkakoskelaisia toimijoita. Tämä onkin tiiviin kyläyhteisön vahvuus: voimat osataan yhdistää.

Moni kyseli elokuussa, minne ovat kadonneet perinteiset Tikkakosken Tohinat. Järkevää varmasti olikin, että tapahtuma piti nyt ainakin välivuoden ja voimat keskitettiin lähiliikuntapaikan avajaisiin. Perinteinen Tikkahölkkäkin saatiin mukaan ohjelmaan.

Tohinaa tuskin tästäkään päivästä puuttuu!

Kirjoittaja on varapäätoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Ei lapsen omistaja vaan edunvalvoja

Kikyä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Eipä päässytkään metrolla mummolaan

Nyt on aika kiittää maan hallitusta

Zimbabwen yksinvaltias jäi valtansa vangiksi

Päivystyksessä tarvitaan palveluviidakon tuntijaa

Kansanvihollinen Fethullah Gülen

Hätäaputöihin etsitään taitavaa miestä

Kolumni: Kirkkoihin ei raha riitä, ostoskeskukseen kyllä

Tuleeko Partasen seuraaja maakunnasta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.