Vain Nissisen ero luo uskoa rehellisyyteen

Runsas viikko sitten Yle uutisoi, että ”vain harva valehtelee sairastumisesta” pitääkseen sairauslomaa.

Kyselytutkimuksessa kuusi prosenttia vastaajista sanoi valehdelleensa olleensa sairas, jotta voi olla poissa töistä.

Onko se vain harva?

Jos siis kuusi prosenttia suomalaista sanoo valehtelevansa eli varastavansa työnantajalta, sitä on vaikea pitää vain harvojen toimintana. Jos kuusi prosenttia sanoisi tekevänsä muitakin rikoksia iloisin mielin, niin kyse on moraalin löyhyydestä.

Ylen jutussa työterveyslaitoksen tutkija sanoi, että aiemmissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joissa 8–9 prosenttia kunta-alan työntekijöistä suhtautuu vapaamielisesti sairauspoissaoloihin. On mielenkiintoista puhua vapaamielisestä suhtautumisesta, kun työstä ollaan poissa valheen varjolla.

Poliisin johto ja valtakunnansyyttäjä olivat eilisten lehtien otsikoissa.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä epäillään korruptiivisesta rikoksesta syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Hän oli virkamiehenä ostamassa yli 70 000 eurolla koulutusta veljensä yhtiöltä.

Poliisijohtoa puolestaan epäillään virkarikoksista. Eläkkeellä oleva entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen sekä Helsingin nykyinen poliisipäällikkö Lasse Aapio ovat nyt väärällä puolella. Ei maan korkeimman poliisijohdon pitäisi koskaan olla syytettyjen penkillä.

Vaan niin on, koska poliisin tietolähdetoiminnassa lakia on venytetty. Poliisin toiminnassa on tietolähteiden kirjaamisessa ja myös muissa yhteyksissä tietorekisterien käytössä ilmennyt toistuvasti ja liian usein lakien uhmaamista.

Joskus myös syyttäjälaitoksessa toimitaan kuin oikeutta saisi pitää aivan omissa käsissä.

Iltalehti kertoi tapauksesta Iisalmessa. Siellä käydään oikeutta kahta poliisimiestä vastaan laittomasta salakuuntelusta ja väärien tietojen antamisesta hovioikeudelle. Poliisit olivat vastoin lakia kuunnelleet ja nauhoittaneet syytetyn, joka on rikollinen, ja asianajajan 131 puhelinkeskustelua. Poliisit olivat myös valehdelleet oikeudessa, että he eivät näin tehneet. Ja sitten syyttäjään. Kun asia oli tullut osin ilmi, se meni syyttäjälle, joka kuitenkin makuutti asiaa 1,5 vuotta pöydällään niin, että juttu vanheni.

Maallikko sanoisi, että syyttäjä otti oikeuden omiin käsiinsä. Ja pelasti poliisit.

Jos haluamme, että Suomi perustuu oikeudenmukaisuuteen ja rehellisyyteen, valtakunnansyyttäjä Nissisen on syytä erota. Hän on myöntänyt tehneensä virheen sukulaisuuskaupassa, mutta hän kiistää rikoksen – ja haluaisi istua virassaan.

Valtakunnansyyttäjä ei voi istua tuolillaan tehtyään sellaisen virheen. Sama koskee poliisijohtoa.

Vain näin voimme uskoa, että laki on sama kaikille ja lakeja tulee noudattaa. Jos oikeusjärjestelmän huipulla näin ei toimita, sitten valehdeltuja sairauslomia on todellakin yllättävän vähän.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Asiakkaana, mutta muiden ehdoilla

Ongelma tarjolla joka ratkaisuun

Kolumni: Vain valtio voi enää pelastaa STT:n

Putin on menettänyt parhaat valttinsa

Tanssin aika on tihentynyt hetki

Trumpille YK tuntuu kelpaavan työkaluna

Kun kieli elää, syntyy kiihkoa ja kiittelyä

Ammattikoululaiset jätettiin heitteille

Vaalijärjestelmä on vakauttanut Saksaa

Maria Lundin riemukas vastaveto Vartiaiselle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.