Lenkille ja kisoihin fiiliksen mukaan

Marja Kankainen , 37, osallistui helmikuussa ensimmäistä kertaa Suomen Aikuisurheiluliiton SM-halleihin ja saavutti heti pronssia 35-vuotiaiden naisten 800 metrillä.

Nuorena Marja juoksi matkan aikaan 2.17, mutta juokseminen jäi jo 15-vuotiaana polvivaivojen vuoksi. Nyt 800 metriä taittui aikaan 2.47 ja risat.

Syytä polvivaivoihin ei koskaan löytynyt, ja nykyään juoksu onnistuu taas. Marja arvelee, että apu on saattanut löytyä jäsenkorjaajana työskentelevän puolison hoidoista.

Kilpailemisessa on Marjan mielestä sitä jotain - jännitystä, itsensä ylittämistä ja hyvää oloa suorituksen jälkeen. Uusi innostus sai alkunsa, kun oma lapsi lähti yleisurheilukisoihin.

- Katsoin touhua kentän laidalla ja ajattelin, että olisi kiva vielä itsekin kokeilla. ÄU:n yleisurheilukoulussa Lehtisen Heli sitten sanoi, että kannattaisi lähteä kisoihin kokeilemaan. Minua ei tarvinnut hirveästi yllyttää, vähän vain potkia eteenpäin, Marja naurahtaa.

Hän kertoo juoksevansa 30-50 kilometriä viikossa oman fiiliksen mukaan. Silloin, kun haluaa ja sellaisia lenkkejä, mitä haluaa. Kuitenkin vaihtelevia - pidempiä ja lyhempiä sekä vauhdikkaampia ja hitaampia.

Harjoitusohjelmaa hän ei enää halua. Juoksumattokin on kokeiltu kerran, ja se riitti.

- En myöskään lähde Jyväskylään asti halliin juoksemaan. Lenkki alkaa kotiovelta, talvellakin. Se olisi kyllä loistavaa, jos Äänekoskelle saataisiin urheiluhalli. Siellä tulisi varmasti käytyä.

Juokseminen on perhepäivähoitajana työskentelevälle neljän lapsen äidille hyvä tapa nollata ajatukset ja ottaa hetki omaa aikaa. Sitä löytyy esimerkiksi viikonloppuisin ja lasten harrastusten aikaan.

- Siihen en ryhdy, että lähtisin lenkille aikaisin aamulla, sillä tarvitsen pitkät yöunet. Oma aika on vain otettava, kun siltä tuntuu. Nyt sitä jo löytyykin paremmin, kun lapset ovat vähän kasvaneet.

Urheilusta on selvästikin tullut Marjalle tärkeää. Kropassa tuntuu heti, jos muutama lenkki jää välistä.

Marja aloitti äskettäin myös jalkapallon pelailun. Kerran viikossa hän ehtii ohjaamaan lasten yleisurheilukoulua. Aikuisten yleisurheilukoulu tuo sekin vaihtelua ja monipuolisuutta harjoitteluun.

- Välillä on mukava tehdä porukassa, ja tulee kokeiltua kaikkea. Viime kesänä kokeilin kuulantyöntöä ja olen miettinyt, että voisin ehkä kokeilla 400 ja 1500 metriä ja ehkä pituushyppyäkin.

Aikuisurheilijoiden kisoissa on Marjan mielestä rento tunnelma. Tavoitteita hän ei kauheasti asettele, mutta ensi kesän suunnitelmissa ovat ainakin SM-kisat. Ja olisi hienoa, jos 800 metriä kulkisi joskus aikaan 2.30.

- Kesäkuussa lähdetään myös Jyväskylään SM-viesteihin, jos vain saadaan joukkue kasaan. Ainakin pari kolme innokasta on jo tiedossa, Marja iloitsee.