Niskasen kiinteistö katoaa katukuvasta lokakuun aikana

Äänekoskella Kauppakadun varressa sijaitseva Niskasen kiinteistö on pian maan tasalla. Uusikaupunkilainen Totaalipurku Oy purkaa 1980-luvun alussa rakennetun talon lokakuun aikana.

Vuonna 2013 perustetulle purkuyritykselle Äänekoski on paikkakuntana jo entuudestaan tuttu. Totaalipurku purki myös Viiskulmassa sijainneen Koskenhovin rakennuksen.

Purkutyöt ovat tarkkojen suunnitelmien ja huolellisen työn tulos. Rakennusta ei voida purkaa vain iskemällä pallolla kylkeen, vaan projekti etenee kohta kerrallaan.

– Purkaminen on pitkälti lajitteluun perustuvaa. Kierrätettyä saadaan yli 99 prosenttia purkujätteestä ja kaatopaikalle menee alle prosentti, toimitusjohtaja Lauri Uussaari kertoo.

– Rakennuksenhan saisi vaikka päivässä matalaksi, mutta kaikki materiaali tulee saattaa hyötykäyttöön. Kupari, kaapelit, metallit, betoni, puutavara... Kaikki lajitellaan huolella, työnjohtaja Petteri Uussaari jatkaa.

Esimerkiksi rakennuksen betonirunko hajotetaan purkutyömaalla ensin pieniksi paloiksi, jonka jälkeen se ajetaan murskauskauhan lävitse alle viisitoistasenttiseksi rouheeksi.

– Sitten materiaali käydään läpi vielä magneettiharalla, jotta siitä saadaan kaikki metalli talteen.