Nojatuoliluokkia ja huipputeknologiaa - lukuvuosi käynnistyy uudessa Äänekosken lukiossa

Äänekosken uusi lukio ottaa vastaan ensimmäiset lukiolaisensa huomenna keskiviikkona. Nykyaikaisissa tiloissa on opiskelijoidenkin mielestä ilo opiskella.

Abiturientti Simo Hokkanen on innoissaan Äänekosken uudesta lukiosta, vaikka abivuosi itsessään vähän stressaakin. Hänellä on jo kauan ollut selvät suunnitelmat: lukion jälkeen kokkiopintoihin Tampereelle ja sitten Japaniin erikoistumaan itämaiseen ruokakulttuuriin.

– Voisinkohan vielä muuttaa lukioni neljävuotiseksi? Voisin vaikka muuttaa tänne asumaan, oppilaskunnan varapuheenjohtajana toimiva Hokkanen vitsailee uutta opinahjoa kiertäessään.

Hiskinmäellä Hokkanen kärsi kovasta migreenistä. Hyppytunneilla ei tehnyt mieli jäädä koululle, ja poissaolojakin kertyi. Uusi ja terve rakennus on suuri helpotus, mikä vapauttaa myös voimavaroja itse opiskeluun.

Oma suosikkisoppikin löytyi jo.

– Yläkerrassa on rauhallinen ja kotoisa säkkituolinurkkaus, josta pääsee helposti myös luokkiin. Vain muutaman askelen päässä on työpiste, jos haluaakin istahtaa kirjoittamaan.

Työskentelynurkkauksiin on satsattu niin, että työtilaa löytyy esimerkiksi hyppytuntien ajaksi. On runsaasti pistorasioita läppäreiden lataamiseen ja isot näytöt, joten ryhmätöiden tekeminenkin onnistuu sujuvasti.

Väritys on ajaton ja levollisen tyylikäs, sillä pääosassa ovat valkoisen ja harmaan sävyt. Osassa luokista on vihreän tai keltaisen sävyisiä tehosteseiniä.

– Ensin ajattelin, että väriä olisi voinut olla enemmän, mutta ehkä ihmiset tuovat värin. Keltainen seinä oli shokki, Hokkanen pohtii.

Rehtori Jaana Tani toteaa hänkin, että rauhallinen tausta oli se, mitä haettiin. Väriä riittää, kun rakennuksen valtaa noin 330 opiskelijaa.

Ainakaan vielä uusi lukio ei vaikuttanut hakijamäärään. Ykkösluokalla aloittaa aiempien vuosien tavoin reilut sata opiskelijaa.

– Muutamia opiskelijoita siirtyy meille naapurikuntien lukioista, joissa on sisäilmaongelmia. Myös kyselyjä on naapurikunnista tullut, Tani sanoo.

Jatko-osa on jo mallattu tontille siltä varalta, että oppilasmäärä joskus kasvaisi roimasti. Nyt tilaa on 350 opiskelijalle.

Lukion keskeinen sijainti saa kiitosta paitsi Tanilta, myös Hokkaselta.

Apukin löytyy läheltä, sillä opiskelijahuollon käytävällä ovat opo, kuraattori ja psykologi vierekkäin.

Opiskeluterveydenhuolto on sekin kadun toisella puolella terveysasemalla.

– Hienoa, että Poke on  nyt noin lähellä. Ajattele, miten kaksoistutkinnon suorittaminenkin helpottuu. Meillä voisi olla yhteisiä tapahtumia, ja Poken kokkiopiskelijat voisivat tulla avuksi oppilaskunnan kahvioon, Hokkanen ideoi.

Tani jatkaa, että lukion kemian kursseilla voitaisiin hyödyntää Poken hienoa laboratoriota ja lukio voisi tarjota pokelaisille esimerkiksi kielten alkeiskursseja. Kuviot muotoutuvat, kunhan alkuun päästään.

Uudessa lukiossa on viimeisintä uutta tekniikkaa, esimerkiksi isot kosketusnäytöt kaikissa luokissa.

Yhä suurempi osa oppimateriaaleista on sähköisessä muodossa, mutta perusasiat säilyvät: oppiminen tapahtuu päänupissa, ja keskeistä on ihmisten välinen vuorovaikutus. Tekniikka on vain apuväline, se ei ole keskiössä.

Luokkia on sisustettu eri tavoin. On perinteisemmän tyylistä ja korkeampaa pulpettia, mutta myös kaksi nojatuoliluokkaa. Suuri ja upea liikuntasali ei ole pelkästään urheilupyhättö, sillä siellä on myös iso näyttämö, jossa on vaikkapa teatteriharjoituksiin sopiva valo- ja äänitekniikka. Lavalta pääsee suoraan musiikkiluokkaan, mikä helpottaa soittimien siirtelyä.

Ruokasali on osa suurta aulaa. Sekin on monikäyttöinen tila, jossa voi järjestää monenlaisia tilaisuuksia.

– Toivon, että tilat ovat mahdollisimman aktiivisessa käytössä. Yksi kuoro on jo varannut musiikkiluokan iltakäyttöön, ja luulen, että näitä tulee lisääkin, Tani sanoo.