Pohjoismainen yhteistyö kiinnostaa nuoria

Pohjola-Nordenin kielikurssille ensi kesäksi Ruotsin Piteåån haki kolmisenkymmentä nuorta.

- Pohjoismaat eivät ole pelkästään kulttuuriltaan ja historialtaan samankaltaisia. Meillä on vahvaa kaupallista yhteistyötä ja Ruotsi on meille toisiksi suurin kauppakumppani sekä merkittävä maa puolustusyhteistyössä, mietiskelee Äänekosken-Suolahden Pohjola-Nordenin puheenjohtaja Seppo Kotaniemi.

Pohjola-Norden edistää Pohjoismaista yhteistyötä eri tasoilla ja toimii vahvasti myös Äänekoskella. Tulevana kesänä järjestö järjestää lukiolaisille kielikurssin Ruotsin Piteåssa Framnäsin oppilaitoksessa.

- Kyseessä on kymmenen päivän tehokurssi ja samalla kulttuurikurssi. Kurssilla pääsee tutustumaan paikalliseen ruotsalaiseen kulttuuriin ja tutustumaan paikallisiin ihmisiin.

Kotaniemi muistuttaa, että Ruotsissa on 700 000 suomensukuista asukasta ja tämänkin vuoksi yhteys länsinaapuriimme on vahva.

- Ruotsi on meille tärkeä kumppani ja avaa monia mahdollisuuksia. Esimerksi maiden välillä siirtyy paljon korkeakouluopiskelijoita puolin ja toisin.

Puheenjohtajan mukaan pohjoismainen yhteistyö ja yhteyksien luominen naapurimaihin on lisännyt suosiotaan nuorten keskuudessa.

- Kielten opiskelu kiinnostaa ja meidänkin kursseilla syntyy usein elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Suolahden-Äänekosken Pohjola-Norden toimii koko pohjoisen Keski-Suomen alueella, joten kielikursseille lähtee osanottajia Äänekosken lisäksi aina Karstulasta Hankasalmelle saakka. Kurssin järjestäminen on vuosittain kova ponnistus.

- Seitsemän lukiota kuuluu meidän yhteistyöhömme. Opettajat ovat onneksi todella aktiivisesti mukana ja valitsevat esimerkiksi omasta koulustaan kurssille lähtevät opiskelijat, Kotaniemi kertoo.

Ensi kesän kielikurssille Framnäsiin haki yhteensä kolmisenkymmentä nuorta, joista kaksikymmentä lähtee ensi kesänä heinä-elokuun vaihteessa Ruotsiin.