Sote puhutti Äänekoskella

Sote- ja maakuntauudistus on historian suurin työnantajan vaihtoprosessi, kun yli 215 000 työntekijää siirtyy kunnista maakuntien palvelukseen. Muun muassa tämä selvisi tänään, kun muutosjohtajien maakuntakierros vieraili Äänekoskella.

Uudet maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2019 alussa. Parasta aikaa eduskunnassa on työstettävänä 34 uudistukseen liittyvää lakipakettia. Todennäköisesti kesäkuussa saadaan perustuslakivaliokunnan lausunto siitä, ovatko lait perustuslain mukaisia vai sen vastaisia.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju valtiovarainministeriöstä vakuutti, että uudet hallintorakenteet saadaan kyllä kuntoon aikataulun puitteissa. Aikataulullisia haasteita sen sijaan liittyy itse palveluihin ja uusiin tietojärjestelmiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön sote-muutosjohtaja Sinikka Salo puolestaan painotti monen muun tavoin, että asiakkaan arjen sujuvuus ja palveluiden kokonaisvaltaisuus ovat koko uudistuksen keskeisimpiä asioita.

Maakuntakierroksen tavoitteena oli tukea sote- ja maakuntauudistuksen alueellista valmistelua. Kaikille avoimeen tilaisuuteen osallistui muun muassa asiantuntijoita ja uudistuksen valmistelijoita eri ministeriöistä sekä Keski-Suomen kuntajohtajia ja -päättäjiä.

Harju oli pannut merkille, että Äänekoski poikkesi kaikista muista kiertuepaikkakunnista, sillä liikenne alkoi kulkea ja hotellin ovet paukkua jo aamukuudelta.

- Täällä tehdään töitä. Laman jälkeen voidaan varmaan sanoa, että täältä se nousu sitten alkoi, hän totesi hymyssä suin.