Tie kutsuu karavaanareita

Lehtoset lähtevät liikkeelle silloin, kun siltä tuntuu. Usein matkakohde valikoituu vasta matkalla.

– Tulee lähdettyä useammin liikkeelle, kun on oma auto pihassa, toteavat suolahtelaiset Ritva ja Pekka Lehtonen, kun heiltä kyselee matkustelun innostajia.

Lehtoset ostivat oman matkailuauton 11 vuotta sitten. Sitä ennen he vuokrasivat asuntovaunuja ja -autoja ja haaveilivat omasta kulkupelistä. Asuntoauto oli pariskunnalle parempi vaihtoehto kuin vaunu.

– Tarvitsimme kakkosauton, koska molemmat kävimme töissä Äänekoskella ja työajat vaihtelivat. Eikä meillä olisi ollut tuolloin sopivaa vetoautoakaan, Pekka muistelee.

Lehtoset matkailevat autollaan pääasiassa keväästä syksyyn, tosin muutaman kerran autoa on käytetty talvisin Lapin matkaan. Aina ei matkailu ole kuitenkaan auton käyttämisen päämäärä. Oma auto on lisännyt pariskunnan matkailua selvästi.

– Menemme usein ystävien luo kylään tai mökille asuntoautolla, siinähän kulkevat omat sängyt mukana!

Vakiopaikkoja Lehtosilla ei ole, he hakevat uusia kokemuksia.

– Etsimme ensin mielenkiintoisen kohteen ja sen jälkeen sieltä sitten campingalueen.

Naapurimaista Norja on suosikki ja siellä Lehtoset ovat olleet useamman kerran. Viime kesänä he asuntoautoilivat Virossa pari viikkoa.

 

Silmät auki reissussa

Toukokuussa Lehtoset suuntasivat Keski-Eurooppaan asuntoautollaan. Lautalle he menivät Turusta Tukholmaan ja seuraavana päivänä matka jatkui Etelä-Ruotsiin.

– Nukuimme yön Trelleborgissa ja aamulla astuimme laivaan. Matka Sassniziin Saksaan kesti nelisen tuntia, joten ehdimme hyvin jo illaksi Berliiniin. Suosittelen kyseistä reittiä: nopea, edullinen ja sopiva monipuolisen aamunpalan nauttimiseen, Ritva Lehtonen naurahtaa.

Berliinissä Lehtoset viettivät pari päivää ja jatkoivat sitten matkaa Tsekin puolelle Karlovy Varyyn, jossa he seurasivat viiden päivän ajan miesten lentopallon MM-karsintoja. Päivisin oli aikaa tutustua lähialueen pikkukyliin ja linnoihin.

– Kun pelit päättyivät, suuntasimme Slovakian Bratislavaan, sieltä Puolan Krakovaan ja sitten Baltian kautta kotiin. Paljon näkemistä, kokemista, ystävällisiä ihmisiä, hyvää ruokaa ja muistoja, jotka elävät vielä pitkään.

Kierros kesti lähes kolme viikkoa.

Matkaan liittyviä negatiivisia asioita kyseltäessä mieleen Lehtosille tuli ainoastaan Puolan huonot tiet ja uskalias ajokulttuuri.

– Minulla oli melko negatiivisia ennakkoajatuksia, mutta ne kyllä kaikkosivat. Kaupungeissa pitää aina olla silmät avoinna, sillä taskuvarkaita liikkuu, niin Suomessakin.

Asuntoautolla liikuttaessa keskustamajoitusta on turha etsiä. Tosin sellainen oli Karlovy Varyssa ja Kaunasissa Liettuassa.

– Camping-alueita oli kaikissa maissa runsaasti. Kaikki paikat, joissa majoituimme, sijaitsivat sellaisilla alueilla, että niistä pääsi kaupunkien keskustoihin junalla, maanalaisella tai bussilla. Myös taksien käyttö oli edullista.

– Alueet yllättivät meidät myönteisesti. Ne olivat siistejä ja varustelutaso näkyi hinnoissa. Eniten maksoimme yöstä Berliinin läheisyydessä. Neljän tähden camping-alueen hinta autoineen, sähköineen ja palveluineen oli 45 euroa. Karlovy Varyssa yö keskustan vaatimattomalla alueella maksoi 15 euroa, Ritva kertoo.