Digilehtien verotuksen laskeminen jumittaa edelleen EU:ssa

EU-maiden talousministerit yrittivät tehdä päätöstä jälleen perjantaina, mutta yksimielisyyttä ei löytynyt.

Suomi ja muut EU-maat eivät vieläkään saa laskea sähköisten julkaisujen arvonlisäveroa. EU-maiden talousministerit yrittivät päättää asiasta jälleen tänään, mutta yksimielisyyttä ei löytynyt.

Sähköisten julkaisujen arvonlisävero on tällä hetkellä Suomessa 24 prosenttia, kun painettujen julkaisujen verokanta on 10 prosenttia. EU-komissio on ehdottanut, että jäsenmaat voisivat laskea sähköisten julkaisujen verotuksen samalle tasolle painettujen julkaisujen kanssa.

Suomessa media-ala ja hallitus ovat odottaneet EU-tasolta hyväksyntää veron laskemiselle. Ehdotus koskisi sähköisiä kirjoja, sanomalehtiä ja aikakauslehtiä.

EU-komissio esitti alennusvaraa jo viime vuoden lopulla, mutta asia on jäänyt jäsenmaiden politikoinnin vangiksi. Verotukseen vaikuttavat päätökset tehdään EU-maiden kesken yksimielisesti.

Tshekki vastustaa alennusta tiettävästi sen takia, että maa ajaa samaan aikaan toista arvonlisäverotukseen liittyvää uudistusta. Tshekki haluaa, että EU-maat saisivat ottaa tilapäisesti ja rajatusti käyttöön yleisen käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden. Uudistus tarkoittaisi sitä, että ostaja tilittäisi arvonlisäveron valtiolle, kun nykyisin sen tilittää yleensä myyjä.

Käännettyä arvonlisäveroa pidetään yhtenä tapana välttää veropetoksia. Suomi on suhtautunut ehdotukseen epäillen ja estäisi veropetoksia ennemmin muilla tavoin.

Hallitus valmis veron laskuun

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus on valmis laskemaan digilehtien arvonlisäveroa. Päätöstä odotetaan syksyn budjettiriihessä.

Orpo on itse esittänyt, että alv painuisi 24 prosentista 10 prosenttiin ensi vuoden alusta.

Hän toivoo, että EU-pöydässä päästäisiin ratkaisuun jo heinäkuun ministerikokouksessa.

– Olen pettynyt siitä, että asia ei ratkennut, vaikka se oli niin lähellä.