Nord Stream 2 -kaasuputken neuvottelumandaatti etenee tahmeasti

Energiaunionista vastaavan komissaarin mukaan asiantuntijaryhmä käy mandaatista juridista keskustelua.

EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic toivoo, että komission pyytämä neuvottelumandaatti kiistellystä Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta etenisi vielä tämän vuoden aikana.

Komissio pyysi kesäkuussa jäsenmailta mandaattia neuvotella suunnitteilla olevan Nord Stream 2 -putken käyttöön liittyvistä kysymyksistä Venäjän kanssa. Komissio on perustellut neuvottelumandaattiaan sillä, että se haluaa varmistaa EU:n energialainsäädännön ulottuvan myös meren pohjassa kulkevaan putkiosuuteen. Putkipari kulkisi osittain Venäjän alueella, minkä takia EU-lainsäädäntö ei kaikilta osin päde siihen.

Suomessa vierailevan, energiaunionista vastaavan Sefcovicin mukaan mandaatti on parhaillaan asiantuntijatyöryhmässä, joka käy juridista keskustelua asiasta. Hän myöntää odottaneensa, että asia olisi edennyt jo nyt alkusyksystä.

– Asiantuntijoiden on tavattava vielä useamman kerran, Sefcovic arvioi aikataulua.

Työryhmäkäsittelyn jälkeen mandaatti tuodaan jäsenmaiden ministerien eteen. Sefcovic arvioi kesällä, että 13 jäsenmaata tukee neuvottelumandaattia.

– Kun (silloin) esittelin mandaattia ministeritasolla, niin 13 jäsenmaan ministerit aktiivisesti tukivat ehdotuksia, Sefcovic sanoo.

Komissio kaipaa yhtenäistä kantaa

Nord Stream 2 -hankkeen ympärillä on kuitenkin ollut poliittista erimielisyyttä. Torstaina Helsingissä komissaari Sefcovic korosti, että EU:n olisi hyvä muodostaa yhtenäinen kanta Nord Stream -hankkeeseen, mikä helpottaisi mahdollisia neuvotteluja venäläisosapuolen kanssa.

Komissaari kertoi ymmärtäneensä, että Pohjoismaista ja Baltiasta löytyy tahtoa käydä putkihankkeesta yhteisiä neuvotteluja EU:n kautta.

Kaasuputkihanke nousi myös hiljattain esiin, kun energiayhtiö Fortum allekirjoitti E.ONin kanssa sopimuksen 47 prosentin osuuden ostamisesta energiajätti Uniperista. Tämä tuo kytkyn Nord Stream 2:een, sillä Uniper on sitoutunut tietyltä osin rahoittamaan hanketta yhdessä muutaman muun ison länsieurooppalaisen energiayhtiön kanssa.