Orpo: Olisi luonnollista, että kaikki EU-maat olisivat eurossa

Eurooppaministeri Sampo Terho tyrmäsi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin puheen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä olisi luonnollista, että kaikki EU-maat kuuluisivat yhteisvaluutta euroon.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker patisti keskiviikkona linjapuheessaan Strasbourgissa kaikkia unionimaita liittymään euroon. Orpo on Junckerin kanssa samoilla linjoilla.

– Euro on Euroopan valuutta. Minusta olisi paljon järkevämpää, että kaikki Euroopan unionin jäsenmaat tulisivat mukaan, kun täyttävät kriteerit, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa.

– Se vahvistaisi Euroopan unionia kokonaisuutena. Silloin meillä ei olisi päällekkäisiä rakenteita, vaan yhdessä pöydässä käsiteltäisiin asioita.

Orpon mukaan euro on vahvistunut läpikäymissään kriiseissä ja on nyt paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Yksi esimerkki euron ja siihen liittyvän pankkiunionin voimasta on Nordean pääkonttorin siirtyminen Ruotsista Suomeen, hän sanoi.

Orpo kiitteli Junckerin puhetta, joka osoitti, että komission puheenjohtaja on pohtinut laajasti EU:n uudistamista. Hänestä nyt on tärkeää, että Junckerin esittämiä uudistusajatuksia ei kilvan lähdetä tyrmäämään vaan että niistä keskustellaan avoimesti.

Orpon mielestä esimerkiksi Junckerin esittämästä EU-komission puheenjohtajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien tehtävien yhdistämisestä on syytä keskustella avoimesti ja pohtia, toisiko se jotakin lisäarvoa.

Orpo on Junckerin kanssa samaa mieltä myös siitä, että EU on päässyt ylitse kriisivuosistaan. Hän viittaa EU:n hyviin talouskasvu- ja työllisyyslukuihin ja samalla unionissa tapahtuneeseen institutionaaliseen kehitykseen.

– Näiden kriisien myötä meille on rakentunut mekanismit ja järjestelmät, joilla me jatkossa pystymme ennaltaehkäisemään, havaitsemaan ja hoitamaan kriisejä, jos niitä syntyy.

"Vääriä johtopäätöksiä"

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) ei ollut lainkaan yhtä innoissaan Junckerin puheesta kuin Orpo. Hänen mielestään puhe oli yllätyksetön.

– Yleiskuva vaikuttaa siltä, että komission mielestä edelleen keskeisin ratkaisu Euroopan unionin ongelmiin on kasvattaa sen valtaa kansallisvaltioiden kustannuksella, Terho kirjoittaa tiedotteessaan.

– Tämä on väärä johtopäätös EU:n viime vuosien kriiseistä. Tärkeintä EU:n kehittämisessä on kuunnella kansalaismielipidettä, joka torjuu liittovaltiokehityksen eli vallan keskittämisen ja taloudellisen yhteisvastuun kasvattamisen.

Erityisen vaarallisena Suomen kannalta Terho pitää esitystä, jossa kansallista päätöksentekoa rapautetaan enemmistöpäätösmenettelyä kasvattamalla. Hänen mielestään tämä heikentäisi Suomen hallituksen mahdollisuuksia päättää oman ulkopolitiikkansa tai verotuksensa suunnasta.

"Sipilän hallituksen topakoiduttava"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti hyvänä Junckerin puheen ilmasto-osuutta, jossa komission puheenjohtaja halusi Euroopan olevan kärkipaikalla ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

– Tässä tilanteessa, missä nyt ollaan Yhdysvaltojen suhteen, on tärkeää, että joku vakavasti otettava taho ottaa tämän ilmastonmuutoksen torjumisen johtamisen itselleen, Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa.

Rinteen mukaan Suomen hallituksen on ryhdistäydyttävä EU-politiikassaan.

– Suomen on oltava eturivissä vaikuttamassa Euroopan kehitykseen. Ei riitä, että me vastaamme vain kyllä tai ei siihen, mitä Merkel ja Macron päättävät. Meillä täytyy olla selkeitä omia linjauksia Euroopan kehittämiseen, Rinne painotti.

– Sipilän hallituksen täytyy topakoitua tässä suhteessa.

Sipilä kiittelee Junckerin puhetta, mutta korostaa varovaisuutta EMU:n kehittämisessä

Juncker valoi uskoa EU-maihin: Mahdollisuuksien ikkuna on nyt auki