Talous

Puuhamies puukartellipäätöksestä "Koko työ ei valunut hukkaan"

KKO:n päätös tarkoittaa, että vain osa vahingonkorvausvaatimuksista on vanhentunut.

Suuri savotta -liikkeen puuhamies, muuramelainen metsäyrittäjä Reijo Lahtonen suhtautuu tuoreeseen Korkeimman oikeuden (KKO) ratkaisuun puukartelliasiassa ristiriitaisin tunnelmin.

– Ensimmäinen fiilis oli plussaa, koska pahin vaihtoehto oli, että kaikki kanteet olisivat vanhentuneita ja koko työ olisi mennyt hukkaan, Lahtonen muotoili.

Toisin kuin Keskisuomalainen aiemmin maanantaina kertoi, tuorein KKO:n ratkaisu käsittelee vain yksittäisen metsänomistajan jättämää kannetta, joka on jätetty 20.12.2011. Samana vuonna kanteen jätti noin 650 muutakin metsänomistajaa. Korkeimman oikeuden ratkaisu tarkoittaa sitä, että tämän niin sanotun Suuri Savotta 1 -ryhmän korvausvaatimukset eivät ole vanhentuneet.

Vielä vuonna 2014 kanteen jätti vielä yli 1000 metsänomistajaa. Lahtosen mukaan heidän kanteensa kohtaloa korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen selvitetään parhaillaan.

Vahingonkorvauksia metsäkartelliasiassa on hakenut kaikkiaan yli 1600 metsänomistajaa. Vyyhtiä on puitu eri oikeusasteissa jo vuosien ajan.

Lahtosen mukaan metsäyhtiöiltä oikeuden kautta haettava korvaussumma liikkuu kymmenissä miljoonissa euroissa.

Päivä vaihdellut

KKO:n päätöksen mukaan vuonna 2011 kanteensa jättäneen metsänomistajan vaatimukset eivät olleet vanhentuneita siltä osin kuin niihin soveltui 1.10.1998 voimaan tullut kilpailunrajoituslain muutos.

Päätöksen mukaan viiden vuoden kanneaika ei ollut alkanut ennen kuin metsänomistaja oli voinut saada kattavat tiedot kartelliepäilystä. Nämä tiedot hänellä oli mahdollisuus saada Kilpailuviraston markkinaoikeudelle 21.12.2006 tekemän seuraamusmaksuesityksen ja sitä koskevan uutisoinnin perusteella.

Siltä osin kuin metsänomistajan vaatimukset perustuivat ennen vuoden 1998 lainmuutoksen voimaantuloa sovittuihin puukauppoihin, vaatimuksiin sovellettiin vanhentumislakiin perustuvaa kolmen vuoden vanhentumisaikaa.

KKO katsoi tämän vanhentumisajan alkaneen 21.12.2006 ja kun kanne oli tullut vireille 20.12.2011, vaatimukset olivat tältä osin vanhentuneita.

Hovioikeus linjasi toisin

Hovioikeus määritteli toissa syksynä vanhenemispäiväksi metsäkartelliasiassa markkinaoikeuden tuomion lainvoimaisen päivän, joka on joulukuussa 2009.

– Hovioikeuden ratkaisun perusteella vanhenemispäivä olisi ollut joulukuussa 2014, ja sen perusteella lähdettiin kokoamaan toista kanneryhmää, johon kuuluu yli 1000 metsänomistajaa, sanoo Reijo Lahtonen.

Metsäyhtiöt valittivat hovin ratkaisusta KKO:hon, ja KKO:n tuorein linjaus jäänee asiassa lopulliseksi.

Oikaisu 29.2.2016 kello 11.26: Korkeimman oikeuden maanantainen päätös käsitteli vain yksittäisen metsänomistajan kannetta, joka jätettiin joulukuussa 2011. Vuonna 2011 kanteen on lisäksi jättänyt yli 650 metsänomistajaa. Vuonna 2014 kanteen on jättänyt vielä yli 1000 metsänomistajaa.

Vuosien riita jatkuu - puukartellikiista palaa käräjille

Uusimmat

Talous

Metsien harvennushakkuissa paljon huomautettavaa

Vakuutusyhtiöiden stressitestit vauhtiin myös Suomessa

Vierailija: Yrittäjien olisi aika antaa sattumallekin mahdollisuus

Sähkönhintavertailu julki: "Tarjoushinnat nousivat"

Ekokemillä rooli Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisessa

Esko Aho Sberbankin hallitukseen

HKScan hankki toimitusjohtajakseen Jari Latvasen

Fortum ostaa Ekokemin

Palkansaajien ansiot nousivat 1,3 prosenttia alkuvuonna

Kuluttajien luottamus vahvinta vuoteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.