Suomalaisten pankkitileillä rahaa kuin roskaa – Arvopaperit lähinnä pelottavat

Suomalainen pitää sijoitustietämystään heikkona, kertoo suomalaisen finanssikonsernin teettämä tutkimus. Kolmasosaa suomalaisista arvopapereihin sijoittaminen jopa pelottaa.

Turvallisuushakuisuus näkyy konkreettisesti sijoituskäyttäytymisessä: suomalaisten pankkitileillä makaa jopa 80 miljardia euroa.

Kotimaisen finanssikonserni Investiumin suomalaisten talousasenteita ja -suunnitelmia selvittäneen kyselytutkimuksen mukaan 32 prosenttia suomalaisista kertoo pelkäävänsä arvopapereihin sijoittamista. Suomalaisten suosituin sijoituskohde ja säästämismuoto ovatkin säästötilit.

– Selvityksemme mukaan yli kolmasosa suomalaisista pitää rahojen säilymistä tärkeämpänä kuin tuoton saamista. Jos 80 miljardin euron rahasummasta edes murto-osa olisi kulutuksessa tai sijoitettuna tuottavasti, voi vain arvailla, minkälainen piristysruiske se olisi taloudelle ja yhteiskunnalle, Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen sanoo.

Tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n Internet-paneelissa. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset. Tutkimukseen vastasi 1 000 ihmistä.