Terrorismi ei karkottanut turisteja, mutta politiikka karkotti

Yhdysvallat on ainoa merkittävä matkakohde, jossa turistien määrä laski alkuvuonna.

Terrorismi ei ole karkottanut turisteja, mutta politiikka voi toimia karkottajana. YK:n alaisen Maailman matkailujärjestön tuoreen tilaston mukaan tämän vuoden tammi–kesäkuussa tehtiin 598 miljoonaa turistimatkaa, missä on kuusi prosenttia kasvua alkuvuoteen 2016 verrattuna.

Turistien määrän kasvu on voimakkainta seitsemään vuoteen.

Kasvua selittää pitkälti turistien palaaminen sankoin joukoin takaisin alueille, joiden matkailijamäärät notkahtivat viime vuosina terrorismin ja yhteiskunnallisten levottomuuksien takia.

Eniten matkailijoiden määrät kasvoivat Välimeren alueella, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Tilaston mukaan turismi on alkanut toipua erityisesti Turkissa, Egyptissä ja Tunisiassa. Kaikissa näissä maissa matkailijamäärät romahtivat hetkellisesti terrori-iskujen siivittäminä.

Myös koko Euroopassa turistien määrä kasvoi kahdeksan prosenttia, vaikka Euroopassa on ollut lukuisia terrori-iskuja viime vuosina.

Laskua vain Yhdysvalloissa

Sen sijaan Yhdysvaltoihin saapuneiden turistien määrä väheni, joskin Yhdysvallat on edelleen ylivoimaisesti suosituin turistikohde Amerikassa.

Yhdysvaltojen notkahdusta selittää todennäköisimmin presidentti Donald Trumpin politiikka. Kesäkuussa esimerkiksi uutiskanava CNN arvioi, että presidentin jatkuvat Twitter-viestit maahansaapumiskielloista vaarallisiksi määrittelemistään muslimimaista haittaavat Yhdysvaltojen turismia. Haitaksi nähtiin myös esimerkiksi kielto ottaa kannattavia tietokoneita Yhdysvaltain-lennoille tietyistä Lähi-idän maista.

– Trumpin retoriikka ja politiikka antavat matkailijoille viestin siitä, että Yhdysvallat on sulkemassa oviaan, arvioi CNN:n haastattelema lentomatkailun asiantuntija David Tarsh ForwardKeys-yhtiöstä.

Tarshin yhtiö varoitti jo alkukesästä, että Yhdysvallat on keskeisistä matkakohdemaista ainoa, jonne tehdyt lentovaraukset vähenivät edellisvuoteen verrattuna. Vähennystä kesä–elokuun varauksissa oli 3,5 prosenttia vuoden 2016 vastaavaan aikaan verrattuna.

Turismin lasku vie työpaikkoja

Tarshin mukaan kyseessä on iso ongelma, koska ulkomaalaiset turistit kuluttavat lomamatkoillaan Yhdysvalloissa rahaa satoja miljardeja dollareita vuosittain.

Kansainvälinen liikematkailijoiden yhdistys on arvioinut, että Yhdysvalloissa turistien väheneminen voi vähentää yli 4 000 matkailualan työpaikkaa.

Tarshin mukaan myös Trumpin ilmoitus vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta vaikuttaa maan vetovoimaan matkailijoiden silmissä

Täysi arvoitus on vielä se, miten matkailijoiden määrään vaikuttavat tällä hetkellä Yhdysvaltain etelä- ja kaakkoisosia moukaroivat hurrikaanit. Mikäli esimerkiksi matkailijoiden keskuudessa suosittu Florida kärsii pahoja tuhoja, se voi vaikuttaa matkailuun jonkin aikaa.

Hurrikaanien aiheuttamat tuhot leikkaavat turismia ja siitä saatavia tuloja myös Karibian saarilla ja Kuubassa. Osa paratiisisaarista on kärsinyt suuria aineellisia tuhoja.

Turismista enemmän hyötyä kuin haittaa

Maailman matkailujärjestön pääsihteerin Taleb Rifain mukaan matkailusta on paljon hyötyä.

– Matkailu luo työpaikkoja, talouskasvua ja kehittymismahdollisuuksia ympäri maailman, Rifai kuvaa.

Tänä vuonna Maailman matkailujärjestön teemana on kestävä kehitys matkailussa.

– Teema muistuttaa matkakohteita ja matkailijoita siitä, että turismiin liittyy ympäristönsuojelu, kulttuuriperinnön suojelu ja kunnioitus paikallisia yhteisöjä kohtaa, Rifai painottaa.

Esimerkiksi Euroopassa suosituimpiin matkakohteisiin kuuluvissa Barcelonassa ja Venetsiassa paikalliset asukkaat ovat alkaneet vaatia turismin rajoittamista, koska turistien määrä kasvu ja siihen liittyvät lieveilmiöt, esimerkiksi asuntojen hintojen nousu turistialueilla sekä riehakas lomanvietto, haittaavat paikallisten elämää ja arkea.