Tiilikainen erittäin tyytyväinen EU-parlamentin äänestystulokseen

Sipilä uskoo Suomen metsäkannan voittavan loppujen lopuksi.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on erittäin tyytyväinen EU-parlamentin äänestystulokseen metsien hiilinielujen laskentatavasta. Tiilikaisen mukaan tulos on Pariisin ilmastosopimuksen mukainen ja samalla se kuitenkin mahdollistaa metsien aktiivisen hoidon ja käytön.

– Euroopan parlamentti kokonaisuudessaan otti nyt parlamentin ympäristövaliokunnan kesäisestä kannasta poikkeavan kannan. Tämä kanta on meille mieluinen, Tiilikainen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Heinäkuussa Suomen kanta hävisi, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti metsien hiilinielujen laskentatavasta.

Tiilikainen kiittää europarlamentaarikko Nils Torvaldsia (r.) ja muita suomalaisia meppejä, jotka ovat tehneet ratkaisun eteen työtä.

– Tämä on ollut yhteinen voimainponnistus suomalaisille, Tiilikainen luonnehti.

Hänen mukaansa hiilinieluasiassa on luvassa vielä hyvinkin vaikeita vääntöjä laskentasääntöjen yksityiskohdista, mutta parlamentin äänestystulos oli kuitenkin merkittävä askel eteenpäin.

Jos EU:n lopullinen päätös hiilinieluasiassa on parlamentin nyt ottaman kannan mukainen, on se Tiilikaisen mukaan hyvä uutinen Suomen metsäteollisuudelle.

– Puun käyttöä Suomessa voidaan lisätä, ja teollisuus voi investoida Suomeen.

"Saman työn pitää nyt jatkua"

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli keskiviikkona tyytyväinen parlamentin äänestystulokseen. Sipilä kuitenkin korosti, että parlamentin äänestystulos on vasta ensimmäinen askel monipolvisessa päätöksentekoprosessissa.

Sipilä kiitteli ympäristöministeri Tiilikaisen ja suomalaisten meppien äänestystuloksen eteen tekemää työtä. Hänen mukaansa on hienoa, että Ruotsi ja muut metsäiset maat saatiin tukemaan Suomen linjaa.

– Nyt saman työn pitää jatkua seuraavissa askeleissa, Sipilä sanoi.

– Ensimmäinen askel on nyt saavutettu, ja työtä jatketaan samalla intensiteetillä kuin tähänkin saakka.

Sipilä uskoo, että parlamentin äänestystulos antaa hyvä pohjan asian jatkokäsittelylle EU-maiden ministerineuvostossa.

– Uskon, että tämä saadaan nyt maaliin saakka, kun tämä ensimmäinen askel saavutettiin.

Metsäteollisuus: Myönteinen kanta hiilinielujen laskentaan raivaa esteitä investointien tieltä

Metsäteollisuus pitää erittäin myönteisenä EU-parlamentin kantaa metsien hiilinielujen laskentatapaan.

– Tämä asia, joka on lähtenyt käyntiin suomalaisen metsäalan näkökulmasta huonossa asemassa, lähti tässä oikealle jengalle, sanoo toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

Raaka-aineen saatavuuteen liittyvä epävarmuus olisi Jaatisen mukaan myrkkyä metsäteollisuuden investoinneille, jotka ovat kolmen vuoden aikana kasvaneet miljarditasolle.

– Jos metsien kestävän talouskäytön lisääminen ei olisi mahdollista, niin totta kai se näkyisi siinä, uskalletaanko investoida lisääntyvän puunkäytön varaan. Varmasti tämä on yksi tekijä, joka näitä esteitä poistaa, Jaatinen sanoo.

Parlamentin kanta ei ole lopullinen ratkaisu asiaan, mutta Jaatisen mielestä on merkittävää, että se kääntyi nyt teollisuuden kannalta oikeaan suuntaan. Hän arvioi, että jäsenmaat jakautuvat Suomen näkemyksen jakaviin sekä niihin, joille metsäpolitiikka ei ole kovin keskeistä.

– Voisi olettaa, että neuvostossakin olisi kykyä ymmärtää meidän näkökulmaamme myös sellaisten tahoilta, joita tämä ei suoraan koske.

Luonnonsuojeluliitto varoittaa Pariisin ilmastosopimuksen vesittymisestä

Näin suomalaismepit äänestivät hiilinieluasiassa

Suomen metsäkanta voitti Euroopan parlamentissa

Luonto-Liitto huolissaan hakkuiden lisäämisestä ja hiilinielujen pienentymisestä

Kokenut meppi EU:n metsätaistelusta: Suomalaiset kuin säikähtänyt lammaslauma