YIT:n ja Lemminkäisen uusi yhtiö lähes yhtä suuri kuin viisi seuraavaa

Euroopassa on kymmenen kertaa suurempia rakennusalan yrityksiä.

Rakennusyhtiöt YIT ja Lemminkäinen sulautuvat yhdeksi yhtiöksi. Uuden yhtiön nimeksi esitetään YIT:tä.

Nyt syntyvästä yrityksestä tulee Suomen rakennusmarkkinoille hyvin merkittävä toimija, sanoo rakennusalan työnantajia edustavan Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

– Uuden yhtiön liikevaihto on suurin piirtein saman verran kuin viiden seuraavaksi suurimman yhtiön yhteensä, Pakarinen laskee.

Tulevan yhtiön yhdistetty vuotuinen liikevaihto on viime vuoden lukujen perusteella lähes 3,5 miljardia euroa, ja sillä tulee olemaan noin 10 000 työntekijää 11 maassa.

Sulautuminen vaatii vielä YIT:n ja Lemminkäisen yhtiökokousten sekä kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Se tehdään joko marraskuun tai ensi vuoden tammikuun alussa.

Lemminkäisen hallituksen puheenjohtajan Berndt Brunowin mukaan yhdistyminen mahdollistaa kilpailun muun muassa suurten pohjoismaisten rakennusyhtiöiden kanssa.

– Molemmat yhtiöt olisivat pärjänneet omillaankin. Yhdistymisessä ei ollut kyse pakosta. Mutta uusi yhtiö voi kilpailla isoista projekteista niin Suomessa kuin ulkomaillakin, Brunow kertoi yhdistymisen syistä tiedotustilaisuudessa.

Ei vielä iso Euroopan mittakaavassa

Rakennusteollisuuden Pakarinen sanoo, että Euroopan mittakaavassa uusi yhtiö ei ole erityisen suuri kooltaan.

– Kun kaksi suurta yhtiötä yhdistyy, tuleehan siitä entistä suurempi. Mutta kun verrataan Euroopan suuriin rakennusalan yrityksiin, suurimmat yhtiöt ovat vielä noin kymmenen kertaa nyt syntyvää yritystä suurempia.

Pakarinen arvioi, että uudessa yhtiössä osapuolet täydentävät toisiaan.

– Rakentamisen liikevaihto Suomessa on noin 30 miljardia, josta uuden yhtiön liikevaihto tulee olemaan noin 10 prosentin luokkaa. Yhtiöiden painopisteet ovat olleet rakennusteollisuuden eri alueilla.

YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas kertoo, että suunnitelmana on ottaa käyttöön parhaat käytännöt molemmista yrityksistä.

– Nyt kun yritykset hakevat kasvua, tässä on kyse esteiden poistamisesta kasvun tiellä. Firmat täydentävät toisiaan, ja sulautumisesta on suuria hyötyjä, Kauniskangas kertoi tiedotustilaisuudessa.

"Fuusiolla tuskin vaikutusta työntekijämäärään"

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi ei usko, että fuusiolla olisi suurta vaikutusta työntekijämäärään.

– YIT ja Lemminkäinen ovat höylänneet jo vuosien varrella työntekijöidensä määrän varsin pieneksi, joten fuusiolla ei järkevästi toimien ole suurta vaikutusta työntekijämäärään. Olettaen tietysti, että syntyvä suuryhtiö haluaa pitää ammattitaidon yhtiössä eikä ala pelkäksi urakoiden jakajaksi, Harjuniemi sanoo.

YIT:n hallituksen puheenjohtaja Matti Vuorian mukaan uusi yhtiö ei kasva niin suureksi, että se vääristäisi markkinoita Suomessa.

– Suomalaisilla markkinoilla on jo nykyisellään paljon kilpailua ja markkinoilla toimii muun muassa suuria ruotsalaisyhtiöitä. En usko, että yhtiöiden sulautuminen muuttaa kilpailutilannetta. Emme kuitenkaan halua spekuloida sillä, mitä viranomaiset päättävät, Vuoria vastasi.

Kilpailu- ja kuluttajavirastosta kerrotaan, ettei yhdistyminen ole heillä vielä vireillä.

– Se tulee meille siinä vaiheessa, kun yrityskauppailmoitus jätetään, joten tarkempaa tietoa kaupasta ei meillä vielä olekaan. Asiaa selvitetään sitten aikanaan, kun se tulee meille vireille, toteaa viraston tutkimuspäällikkö Sanna Syrjälä.

YIT ja Lemminkäinen yhdistyvät