Peliarvio: Sonic Mania on sarjansa parasta tasoloikkaa

Erinomainen Sonic Mania ylittää jopa 1990-luvun parhaimmiston.

Sonic Mania

PagodaWest Games, Headcannon

PC, PS4, Switch, Xbox, ikäsuositus 3

Tämä riski kannatti. Japanilainen Sega antoi uusimman Sonic-tasoloikan vetovastuun australialaiselle indiesuunnittelija Christian Whiteheadille, joka ei ollut aiemmin ohjannut kaupallista julkaisua. Syntyi erinomainen Sonic Mania, joka ylittää jopa sarjan 1990-luvun parhaimmiston.

Whitehead osoittaa kattavaa ymmärrystä lajityyppiin ja aihepiiriin. Ennen kaikkea kentät ovat pitkiä, haastavia ja täynnä salareittejä. Myös iloa ja vaihtelua piisaa: välillä Sonic on flipperin sisällä, lentokoneen kyydissä, pomppii trampoliinilimassa tai pyörii valtavissa putkissa.

Viimeiseen asti hiottu kokonaisuus ilahduttaa Sega-viittauksilla: bongattavaa riittää Puyo Puyo (1991) -pulmapelistä Daytona USA (1994) -kaahailuun ja jopa Mega Drive -konsolin ohjevihkoon. Kuuluttajana toimii ikoninen Sega-ääni ja säveltäjä Takenobu Mitsuyoshi.

Esiin nousee Nintendo Switch -versio. Kaunis ja yksityiskohtainen pikseligrafiikka näyttää upealta koneen näytöllä. Laitteesta voi myös irrottaa kaksi ohjainta hauskaan moninpelin kilpajuoksuun.