Räkää, huojuntaa ja eteenpäin kaatuvaa meininkiä

Paha Kaksonen juhlistaa uutta albumiaan Ikkunarock-klubilla Jyväskylässä.

Lupaan, että muniin puhaltelua ei ole tulossa. Kyllä se on aikalailla sitä väännä ja huuda -osastoa, sanoo Paha Kaksonen -yhtyeen kitaristi Otto J.

Luonnehdinta koskee perjantaina 22.4. Red Neckin Ikkunarock-klubilla kuultavaa keikkaa, josta Otto J lupailee Pahan Kaksonen historian runnovinta esiintymistä.

Sama kuvailu toimii aivan yhtä hyvin yhtyeen samana päivänä julkaistavaan Kovaäänisten naisten kukkula -albumiin.

Onko Paha Kaksonen parempi studiossa vai elävänä yleisön edessä?

– Viimeaikaisten keikkojen vähäisestä määrästä huolimatta olemme ehdottomasti parhaillamme livenä, Otto J sanoo.

Vasta julkaistun, yhtyeen neljännen pitkäsoiton pohjat onkin soitettu livenä.

– Täydellistä jälkeä ei tule, mutta vastapainoksi saa räkää ja huojuntaa ja eteenpäin kaatuvaa meininkiä.

Danko Jones ja Turbonegro

Tyyli sopii täydellisesti Pahan Kaksosen musiikilliseen agendaan. Kun bändi perustettiin vuonna 2004, paalutettiin toimintaperiaatteet ennen yhdenkään äänen soittamista.

– Perussoitin on puolisäröinen, kovaääninen komppikitara, ja siihen päälle tulee "äänellään se variskin laulaa" -tyylinen laulu. Päälle heitetään vähän hienostuneempaa taustalauluhommaa, kuvailee Otto J palikoita, joista Pahan Kaksosen huojuva torni on rakennettu.

Täällä kaavalla yhtye onkin kaahaillut garagen, punkin ja heavyn välimaastossa näihin päiviin saakka.

Otto J muistelee kaihoten maaliskuuta 2003. Silloin Jyväskylän Lutakossa esiintyivät edesmennyt kotimainen garagesuuruus Sweatmaster sekä sittemmin isommille rocklavoille karannut kanadalainen Danko Jones.

– Se keikka räjäytti tajunnan. Danko Jonesin pelkistetty garagepohjainen mättö teki ison vaikutuksen. Turbonegro on toinen yhtye, joka on vaikuttanut musiikkiimme.

Huuda kovempaa

Pahan Kaksosen sanoituksissa esiintyvät usein erilaiset keholliset nautinnot, toisinaan suoremmin, toisinaan hieman salaperäisemmin.

– Olemme puolivallaton bändi. Usein ollaan perusasioiden äärellä, Otto J sanoo.

– Asiaa pitää lähestyä savolaisella otteella. Kuulijalla on vastuu, kuinka tosissaan hän meidät ottaa.

Rakkaus, ainakin fyysisenä kokemuksena, on tuttu teema Pahan Kaksosen tuotannossa. Siitä huolimatta uusinkaan levy ei onnistu täyttämään herkempien balladien ystävien toiveita.

Otto J sanoo, että yhtyeen jäsenet eivät juurikaan tykkää balladeista, mutta on toinenkin syy. Vaikka bändin harjoituksiin tuodaan hyvinkin monenlaisia kappaleaihioita, herkempi materiaali kokee täydellisen muodonvaihdoksen ennen levylle päätymistään.

– Kappaleille tapahtuu niin sanottu hässifikaatio, Otto J sanoo.

Hässifikaatio-prosessi, joka saa biisin kuin biisin kuulostamaan Pahalta Kaksoselta, tapahtuu yhtyeen harjoituksissa. Se pohjautuu yhtyeen laulaja-kitaristi Hässin, rumpali T. Müllerin, basisti Pectuksen ja Otto J:n itsensä kappaleisiin suuntaamiin kehitysideoihin.

– Huuda kovempaa. Laula korkeammalta. Nostetaan tempoa. Huuda. Karistaan elementtejä. Soita yksinkertaisemmin. Huuda. Soita kovempaa. Soita nopeammin. Huuda, Otto J kuvailee hässifikaatiota.

Elämäntapa

Balladeja ei ehkä kannata Pahalta Kaksoselta odottaa jatkossakaan. Otto J:llä on kuitenkin selvä visio yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista: soittaa keikkoja sekä tehdä lisää biisejä ja levyjä.

– Jos on ollut pidempi tauko, treenihinkin pääseminen on todella mukavaa. Tästä on muodostunut elämäntapa. Elämästä putoaisi jotain pois, jos tätä ei enää tekisi, Otto J myöntää.

– Vanha äitini on sanonut, että tämähän on ihan kivaa, mutta mihin te tällä tähtäätte. Olen vastannut, että ei me mihinkään tähdätä, tämä on jo itsessään oma tarkoituksensa.

Seed Husk, Rajan Takaa ja Paha Kaksonen perjantaina 22.4. Red Neckissä (Asemakatu 7) Ikkunarock-klubilla. Kello 22, liput 6 euroa.

Uusimmat

Tänään

10-vuotiaasta Taikasta Kimblen Suomen mestari, voittorahoilla poni

Kolumni: Sienireissulla löytyi jotain aivan muuta

Liigakiekkoilijalla varaus missiehdokkaaseen

Tiesitkö, miten hiustenlähtö liittyy puutostilaan?

Huippumanageri myy arvokkaan kokoelmansa – mukana signeerauksia Creamilta, Paul Ankalta ja The Doorsilta

Veikkaus yllätti vakiopelaajat uutuudella

Missiehdokas haaveilee diplomaatin urasta – "Missikisoissa pärjää se, joka on sisältä kaunein"

Kolumni: Teksti-TV ei vain kuole

Jyväskyläläisbändi lähtee Israeliin keikoille – ei pelkää vastalauseiden myrskyä

TV-arviot: Laskekaapa, miten monta vinkkiä klassikkoleffan loppuyllätyksestä annetaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.