WaterXFestin pääesiintyjä Turbonegro nousee lavalle vasta keskiyöllä – järjestäjä kertoo miksi

Norjalaisbändi esiintyy ensimmäistä kertaa Jyväskylässä.

Lauantaina Jyväskylän Lutakonaukiolla lauantaina 2.9. kolmatta kertaa järjestettävän WaterXFestin pääesiintyjä on pohjoismaisen rockin kärkinimi Turbonegro. Norjalaisbändin fanilaumat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa Turbojugend-alajaostoiksi, joten on oletettavaa, että Jyväskylään saapuu kuuntelijoita runsain joukoin muualtakin Suomesta ja ulkomailta asti.

Yhtye aloittaa ensimmäisen Jyväskylän keikkansa WaterXFestin pääesiintyjänä kello 24. Tapahtuman järjestäjä Toni Arppe X-Festivals Oy:stä kertoo, ettei heille ole tullut yleisöpalautetta myöhäisestä ajankohdasta.

– Ihmisillä on aika lailla oletuksena, että Turbonegro esiintyy viimeisenä, sellaista palautetta kyllä olemme saaneet.

Miksi Turbonegro soittaa niin myöhään?

– Meillä on kuusi bändiä, emmekä pääse aloittamaan ennen neljää iltapäivällä. Iltapäivä on täynnä ohjelmaa. Ääniaikaa on yhteen saakka, joten Turbonegro ehtii soittaa tunnin keikan. Heitä ennen esiintyvä Backyard Babies esiintyy saman verran. Turbonegro vaati tunnin roudaustauon ennen esiintymistään.

Mitä tapahtuu, jos orkesteri riehaantuu ja keikka venyy yli tunnin pituiseksi?

– Silloin saamme varmasti vihaista palautetta, koska olemme ylittäneet melulupamme. Mitään sakkoa tai sanktiota Jyväskylän kaupungilla ei asiassa ole, mutta todennäköisesti saisimme huomautuksen. Ensi vuoden meluluvan saaminen olisi myös varmasti hankalaa.

WaterXFestin muut esiintyjät Backyard Babies, Von Hertzen Brothers, Disco Ensemble, Santa Cruz ja Shiraz Lane olivat selvillä jo maaliskuussa, mutta tieto Turbonegrosta julkistettiin vasta heinäkuussa.

Oliko yhtye viime hetken lisäys?

– Aloimme lämmitellä Turbonegron keikkaa jo tammikuussa, eli laitoimme silloin ensimmäiset kyselyt. Heidän suunnassaan päätös osallistumisesta venyi kuitenkin heinäkuulle.

Maailman suurin kulttibändi

Vuonna 1988 perustettu Turbonegro oli 1990-luvulla yksi keskeisimmistä Scandinavian Action Rock -skenen bändeistä ja sen vuoden 1998 Apocalypse Dudes -albumia pidetään yleisesti skandinaavisen rockin klassikkona. Yhtye hajosi samana vuonna laulaja Hank Von Helveten saatua hermoromahduksen kesken maailmankiertueen. Vokalistilla oli tuolloin myös vakava huumeongelma.

Turbonegro teki paluun vuonna 2003 julkaistulla Scandinavian Leather -levyllä. Tauon aikana bändin maine oli kasvanut liki myyttisiin mittoihin. Sitä onkin sittemmin kuvailtu maailman suurimmaksi kulttibändiksi. Itse yhtye on kuvaillut musiikkiaan death punkiksi.

Hank Von Helvete (oikealta nimeltään Hans-Erik Dyvik Husby) jätti orkesterin vuonna 2010. Tilalleen rekrytoitiin englantilainen Tony Sylvester, joka tunnettiin tuolloin Lontoon Turbojugendin presidenttinä ja yhtyeen Englannin markkinointivastaavana. Sylvesterin kanssa Turbonegro on julkaissut toistaiseksi yhden kokopitkän, vuonna 2015 tulleet Sexual Harassmentin.

Kuvatekstiä korjattu 1.9. kello 14:05: Turbonegro esiintyi edellisen kerran Suomessa vuonna 2015 eikä heinäkuussa 2017.

Norjalaisen rockin suurnimi Turbonegro syyskuussa ensimmäistä kertaa Jyväskylään

Uusimmat

Tänään

Keuruun Lotta-Maria tippui Idolsista – murtui kyyneliin kesken esityksen

Fanit suuttuivat uudesta Star Wars -pelistä – vaihtoehtoina vuosien jauhaminen tai tuhansien dollarien pulittaminen

Tiktak palaa keikkalavoille – tulee kahdesti Keski-Suomeen ensi kesänä

Näyttelijä Jouni Salo ryhtyi Korkeakosken näkiksi

Idols-Lotalla edessä seuraava kiirastuli – "Ei ole perhosia vatsassa"

Raskasta joulua -kiertueen Jyväskylän konsertti loppuunmyyty

Keuruun voimamies Gladiaattori-tv-ohjelmassa

Brittilehti Sun: Saara Aalto löysi salaisen velipuolensa – otti yhteyttä nähtyään X Factorin televisiossa

Krista Kosonen kehottaa jyväskyläläisiä koululaisia unelmoimaan

Kolumni: Ampuvatko Walkkarien aseet lähinnä kukkia?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.