Autot ja liikenne

Itseohjautuvia ajoneuvoja on käytetty jo vuosia

Auto oppii selviytymään miinoitetuksi epäillystä tienpätkästä, mutta arkinen kaupunkiliikenne on vaikeampi rasti.

Autotoimituksen sähköpostiin tuli viesti aktiiviselta lukijaltamme, jolla todistetusti on vankka tietämys sotilasajoneuvoihin liittyvissä asioissa. Hän sanoo naureskelevansa ihmisten peloille itseohjautuvien autojen kehittelyssä, koska "esimerkiksi USA:n asevoimathan on käyttänyt niitä jo 2000-luvun alkuvuosista lähtien".

Kiitos viestistä. Monet veretseisauttavat innovaatiot on kehitetty ensin Yhdysvaltain armeijalle, josta ne sitten lipuvat siviilien käyttöön. On kuitenkin vaikea uskoa, että USA:n armeija on voinut 2000-luvun alussa käyttää ajoneuvoja, jotka ovat olleet todella itseohjautuvia eli ne olisivat osanneet tehdä päätöksiä erilaisissa tilanteissa.

Amerikkalainen pörssiyhtiö Oshkosh Corporation esittelee verkkosivuillaan miehittämättömiä ja itseohjautuvia ajoneuvoja, joita käytetään kriisi- ja sotatoimialueilla. Se lupaa Terramax-teknologiansa hoitavan logistiikkaa "niissä tehtävissä ja niillä alueilla, joihin ei haluta lähettää ihmisiä".

Verkkosivuillaan Oshkosh Defense todistaa tekstein, kuvin ja videoin, että sen suunnittelema teknologia pystyy liikuttamaan miehittämättömiä ajoneuvosaattueita ainakin erämaissa. Oshkosh kuitenkin sanoo yltäneensä jonkinlaiseen itseohjautuvuuteen vasta viime aikoina ja myöntää teknologiansa toimivan rajoitetusti.

Monet aseteknologiaa myyvät yhtiöt lienevät samassa pisteessä kuin Oshkosh.

Joka tapauksessa autotoimitus kehottaa suhtautumaan itseohjautuvien henkilöautojen maailmanvalloitukseen hyvin rauhallisesti. On ihan eri asia ohjelmoida itseohjautuva ajoneuvo luovimaan mahdollisesti miinoitetun tienpätkän läpi kuin selviytymään liikenteessä.