Kangasperhosen bongaa helposti

Kevään ensimmäiset päiväperhoset on jo nähty lennossa. Nämä ensimmäiset uskalikot ovat aikuisena talvehtineita lajeja ja lensivät jo viime vuoden syyskesällä.

Ensimmäisiä uusia kuoriutuvia päiväperhosia on kangasperhonen. Se on yleinen ja laajalle levinnyt perhoslaji, mutta jää pienen kokonsa ja vikkelän käytöksensä takia helposti huomaamatta.

Kangasperhonen viihtyy parhaiten avoimilla kangasmailla, mistä sen lajinimikin juontaa juurensa. Yleisenä lajina sitä tavataan kuitenkin melko laajalti parhaiden elinpaikkojen ulkopuolella. Siihen törmää esimerkiksi puisilla rämeillä ja katajaisilla kallioilla.

Laji on tavallinen ja runsas Lappia myöten. Oikeastaan se puuttuu vain tuntureilta.

Aikaisimmat kangasperhoset nähdään lämpiminä keväinä lennossa jo huhtikuun lopulla, mutta toukokuussa laji on jo runsas. Pohjoisessa niihin voi törmätä vielä heinäkuun alkupäivinä. Toisen sukupolven perhosia on Suomessa tavattu syyskuussa vain satunnaisesti.

Kangasperhosen tunnistaa helposti tummanruskeista siipien yläpinnoista sekä vihreistä ja metallinhohtoisista siipien alapinnoista. Ruskeaa väriä näkee vain perhosen lentäessä, sillä kangasperhonen lepää aina siivet yhteenpainettuina.

Kangasperhonen vierailee mielellään monilla kevätkukilla, mutta pitää silloinkin siipensä suljettuina. Se on läheistä sukua sini- ja kultasiiville sekä samaan heimoon kuuluville nopsasiiville. Lajin uudeksi nimeksi onkin tarjottu vihernopsasiipeä. Hyvä nimi sekin, mutta kannattaako jo vakiintunutta lajinimeä väkisin lähteä vaihtamaan?

Koko vastaa monia sinisiipiä: aikuisen perhosen siipiväli on noin tuuman verran. Koiraat ja naaraat ovat samannäköisiä.

Kangasperhosen toukat syövät monia matalia kasveja. Erityisen suosittuja ovat mustikka, kanerva, vadelma ja monet hernekasvit.

Pieneen ja vikkelään kangasperhoseen pääsee tutustumaan vaikka korvasieniretken yhteydessä aurinkoisella säällä. Silloin pieniä perhosia voi suorastaan pölistä metsänpohjan varvikossa. Tuon tuostakin perhoset istuvat paistattelemaan päivää avoimelle paikalle. Kannattaa siis käydä ihailemassa hieman lähempääkin.