Sisilisko on maailman pohjoisin matelija

Sisiliskolla on kunnia olla maailman pohjoisimmaksi levinnyt matelija. Suomessa sitä tavataan aivan koko maassa. Lapissa kanta on selvästi etelää harvempi, ja elinpaikat ovat poikkeuksellisen suojaisia ja lämpimiä.

Liskot ovat hyvin lämpimänhakuisia, ja otuksia löytää parhaiten avoimilta, aurinkoisilta paikoilta. Metsien reunat, vanhat kiviaidat ja suotkin kelpaavat mainiosti.

Reviiriltä löytyy aina jokin hieman korkeampi kohta, johon liskot hakeutuvat paistattelemaan päivää. Erityisen suosittuja ovat tummat kivet ja puukarahkat, jotka lämpiävät muuta ympäristöä nopeammin.

Sisiliskon kokonaispituus on hieman alle parikymmentä senttiä. Ruumista pituudesta on pisimmilläänkin vain noin kahdeksan senttiä, ja loppu on häntää.

Sisiliskolla on kyky katkaista vaaran uhatessa häntänsä ja uhrata se saalistajalle. Näille yksilöille kasvaa uusi häntä, joka jää alkuperäistä lyhyemmäksi ja paksummaksi.

Muiden matelijoiden tapaan sisiliskot kasvavat koko ikänsä. Niiden nahka ei veny, joten kasvu tapahtuu nahanluontien avulla.

Melko pienestä koostaan huolimatta sisiliskot voivat luonnossakin saavuttaa kymmenen vuoden iän.

Matelijat ovat vaihtolämpöisiä eläimiä, jotka Suomessa talvehtivat horrostamalla. Aikuiset sisiliskot vetäytyvät maakoloihinsa usein jo elokuun lopulla, mutta nuoria yksilöitä näkee liikkeellä vielä pitkälle syyskuun puolelle.

Keväällä koiraat heräilevät Etelä-Suomessa huhtikuussa, pohjoisessa vasta kuukautta myöhemmin, kun ravintoa on tarjolla. Sisiliskot syövät pääasiassa hyönteisiä ja hämähäkkejä.