Koti

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Julkisivun halutaan erottuvan. Pohjaratkaisussa suositaan avoimia oleskelutiloja ja vaatehuoneita.

Muutama vuosi takaperin omakotitaloista rakennettiin hulppean kokoisia, kunnes suunta muuttui: esimerkiksi viime vuonna Seinäjoen asuntomessuilla nähtiin paljon kompakteja omakotitaloja. Minkä kokoisia koteja ihmiset nyt haluavat?

Rakennusarkkitehti Katja Jämsä arvioi, että erityisesti pääkaupunkiseudulla omakotitalojen koko on pienenemään päin.

– Tonttien hinnat määrittävät paljon rakennuksen kokoa.

– Esimerkiksi Pohjois-Savossa tontit ovat jo isompia. Useilta tonteilta on kaunis järvinäköala, joten on luonnollista, että taloihin halutaan paljon kerrosalaa ja isot ikkunat järvelle.

Honkatalojen arkkitehti SAFA Janne Kanteen mukaan kompakteille taloille on oma asiakaskuntansa, mutta osa asiakkaista suosii hyvinkin tilavia taloja.

Viime vuosina omakotitaloissa on suosittu korkeita, yläkertaan avoimia olohuonetiloja. Jämsän mukaan niiden huono puoli on kaikuminen.

– Jos olohuone on auki kattoon asti ja makuuhuonekerroksen ylätasanne on varattu lasten oleskelutilalle, josta meteli kuuluu alakertaan, voi talo olla kuin kaikukoppi.

Korkeiden huonetilojen etuna on tietenkin valoisuus, mutta kaikkein käytännöllisin ratkaisu se ei Jämsän mukaan ole. Toiseen kerrokseen asti auki olevien tilojen rakentaminen on Jämsän mielestä vähentynyt. Sen sijaan isoja ikkunapintoja halutaan edelleen.

J anne Kantee ei ole törmännyt korkeiden tilojen kaikumisongelmaan, mutta hänkin on huomannut, että isoja ikkunapintoja rakennetaan enemmän.

Kanteen mukaan osa asiakkaista haluaa erottua massasta ja hakee hyvinkin spesiaalia, arkkitehtonista muotokieltä, kuten veistoksellisuutta.

– Se tietysti maksaa enemmän, mutta toisaalta onnistunut arkkitehtuuri lisää talon jälleenmyyntiarvoa.

Mallia erikoisuuksiin saadaan muun muassa tv:n, internetin ja blogien kautta, joissa on esitelty rakennusprojekteja maailmalta.

Taloissa suositaan myös laajoja terasseja ja parvekkeita, joita löytyy eri puolilta rakennusta. Niillä saadaan sisä- ja ulkotilan raja liudentumaan, ja vuoden ja vuorokauden vaihtelut tulevat sisälle. Lisäksi lasitetuilla terasseilla ja parvekkeilla voi oleskella lähes ympäri vuoden.

Maailmalta on otettu mallia vanhempien makuuhuoneen yhteydessä olevasta suuresta vaatehuoneesta, jonne johtavat ylelliset pariovet.

– Vaatehuonetta tosin lähdetään ensimmäisenä pienentämään, jos neliöitä pitää ryhtyä karsimaan, Jämsä huomauttaa.

Myös lastenhuoneisiin rakennetaan omat vaatehuoneet. Lastenhuoneet ovat entistä tilavampia, sillä lasten sängyksi valitaan usein leveämpi, 120-senttinen sänky.

Myös kodin sauna- ja pesutilat ovat suuret, jopa ylelliset.

Usein omakotitaloon tehdään kaksi rinnakkaista sisäänkäyntiä: edustava pääsisäänkäynti vieraille sekä toinen ovi, jonka takana on kuraeteinen. Eteiseen voi jättää lenkkivaatteet, lasten tamineet sekä puhdistaa koiran tassut.

Autotalliin halutaan varata tilaa, jotta se toimii auton säilyttämisen ohella harrastustilana.

Yksi päätrendi omakotitaloissa on oleskelutilojen ja keittiön yhdistäminen yhdeksi avoimeksi tilaksi. Keittiöissä suositaan keskellä olevaa saareketta.

Huoneiden sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon monikäyttöisyys ja asukkaiden ikääntyminen.

– Moni asiakas haluaa tietää, mitkä seinistä ovat kantavia, mitkä kevyitä, jotta elämäntilanteen muuttuessa voi purkaa seiniä, sanoo Kantee.

– Jos on kyse usean kerroksen talosta, tulisi yhdestä kerroksesta löytyä kaikki toiminnot, jotta koti olisi esteetön, jos vaikka jalka on kipsissä tai asukkaiden liikuntakyky heikkenee iän myötä, Jämsä toteaa.

Uusimmat

Koti

Ryhmärakentaminen tuli omakotitaloihin

Suomi 100 -lippu liehumaan

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Kuusia satavuotiaan kunniaksi

Raitalat olivat kanttori- sukua

Kanttorilan uusi elämä

Aloita eteisestä ja vaatekaapeista

Jo vihertää yrttitarha keittiössä

Valaistuksen uudistaminen pian ajankohtaista

Inspiraatiota luonnosta

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.