Koti

Kodin ilme uusiksi verhoilla

Aina ei kannata valita sitä varminta vaihtoehtoa: vaaleita verhoja. Näyttävät verhot voivat olla koko sisustuksen juju.

Kodin ilme muuttuu helposti verhoilla. Mitä verhokaupoilla kannattaa ottaa huomioon?

Verhot somistavat ja koristavat, mutta niillä on myös muita tärkeitä tarkoituksia. Tarvitsetko näkösuojaa tai pimennystä? Mieti myös miltä verhot näyttävät tilan ulkopuolelle.

Pimeä huone kaipaa vaaleita ilmavia verhoja ja valoisaan huoneeseen saa pimennystä tummemmilla verhoilla. Ikkunasta tulevan valon määrä voi säädellä myös yhdistämällä ohuita ja paksuja verhoja tai käyttämällä pimentävää kaihdinta.

Kappaverhot mataloittavat tilaa, koska ne peittävät ja pimentävät juuri siellä mistä valo tulee, taivaalta. Seinälle menevät kevyet sivuverhot tuovat puolestaan eniten maisemaa näkyviin ja tuovat tilaan korkeuden tuntua.

Jos kotona on hyvin minimalisinen sisustus, huomio akustiikka verhoja ostaessasi. Jos tilassa kaikuu, kannattaa verhoja joko kerrostaa, jotta tilaan saadaan pehmeyttä, tai valita paksu, ääntä imevä kangas.

Entä jos olohuoneen ikkunat, terassin ovi ja keittiön ikkunat sijaitsevat samalla seinustalla?

Ikkunat voivat olla leveitä, kapeita, korkeita tai pieniä, mutta verhojen mittasuhteilla voidaan luoda optista harhaa.

Ylileveät ikkunat voidaan hajottaa pitkillä poimuverhoilla tai pitkillä paneeliverhoilla. Jos leveä ikkuna sijaitsee matalassa tilassa, ripusta pitkät verhot lähelle katon rajaa.

Vastaavasti kapeita ja pieniä ikkunoita voidaan hämätä isommiksi ripustamalla verhot reippaasti ikkunan sivujen ja yläosan yli. Verhokiskon voi upottaa myös kattoon, jolloin ripustus on huomaamaton.

Erityisen kaunista ikkunaa ei kannata peittää runsailla verhoilla, ei myöskään ikkunasta avautuvaa huikeaa maisemaa.

Estetiikan lisäksi verhojen käyttötarkoitus sanelee, mikä ripustusmenetelmä on paras.

Verhojen ripustusta valitessa kannattaa miettiä esimerkiksi, mistä suunnasta valo tulee huoneeseen: osuuko ilta-aurinko juuri televisioon ja halutaanko, että aamuaurinko valaisee olohuonetta.

Verhoilla saa korostettua huoneen rentoutta, minimalistisuutta tai ylellisyyttä.

Hyvä keino on valita verhojen väri huoneen muusta sisustuksesta. Kovin värikkäät ja runsaat kuosit voivat luoda levottomuutta, mutta kovin hailakat taas latteutta. Selkeässä tilassa verhot voivat toimia ansaittuna huomionkerääjänä.

Huomioi, miltä kangas näyttää eri valoissa. Sen pitäisi näyttää hyvältä kaikkina vuorokauden aikoina. Valkoinen verhokangas muuttuu asteen tai pari luonnonvalossa riippuen vuorokauden ajasta. Muista, että verhon koristeellista kuviointia tai kiinnostavaa pintaa voi korostaa kohdevalaisimella.

Aurinkoiseen huoneeseen voi valita hiukan kylmempiä sävyjä, koska lämmin valo värittää sävyjä. Toisaalta varjoisaan huoneeseen kannattaa valita lämpimämpiä sävyjä, jottei huone tunnu kylmältä.

Käytä erilaisia ja eri värisiä kankaita ja niiden struktuureja, kuten pellavaa ja silkkiä, rohkeasti keskenään.

Verhoja voidaan lisäksi muokata monilla yksityiskohdilla: poimutusnauhoilla, kanttauksella, vyötteillä, tampeilla, hapsuilla...

Oma maku ratkaisee. Jollekin silkki on sitä ylellisintä materiaalia, joku taas arvostaa aitoa pellavaa yli kaiken.

Sekoitekankaat kestävät yleensä aikaa: niissä on teko- ja luonnonkuituja sekaisin. Ne myös seuraavat hyvin trendejä.

Ota mukaan valokuvia huoneesta, johon olet hankkimassa verhoja.

Ota mukaan myös tarkat mitat. Selkeä ja tarkka ikkunan mittausohje löytyy esimerkiksi osoitteesta eurokagas.fi/palvelut/mittausohje-verhoja-varten.

Lattialle kasaan laskeutuvat verhot vaativat valmiiseen pituuteen minimissään kymmenen lisäsenttiä. Jos haluat pitkät verhot lattiaan saakka, vähennä valmispituudesta kahden sentin siivousvara.

Budjetti saattaa ratkaista, mutta osta mieluummin kangasta riittävän paljon kuin niin, että tingit määrästä.

Huomioi kankaan pesumerkinnät. Rasvankäryiseen keittiöön tai taaperoikäisen lastenhuoneeseen ei kannata valita kangasta, jota ei voi pestä vedellä.

Pese ikkunat ennen kuin ripustat uudet verhot paikoilleen.

Lähteenä Sisustus DecoStore Oy:n yrittäjän Jutta Vesinin haastattelu sekä Katja Lahti & Minna Sukuvaara: Kodin sisustussuunnittelun käsikirja (2016) ja Meillä kotona -sivusto.

Uusimmat

Koti

Ryhmärakentaminen tuli omakotitaloihin

Suomi 100 -lippu liehumaan

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Kuusia satavuotiaan kunniaksi

Raitalat olivat kanttori- sukua

Kanttorilan uusi elämä

Aloita eteisestä ja vaatekaapeista

Jo vihertää yrttitarha keittiössä

Valaistuksen uudistaminen pian ajankohtaista

Inspiraatiota luonnosta

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.