Koti

Kuivaksi narulla

Energiatehokkainta on kuivattaa pyykki ulkona. Aina se ei onnistu, joten viritelmiä on niin saunoissa kuin olohuoneissakin.

Pyykkikoneet laulavat suomalaiskodeissa useita kertoja viikossa. Läheskään kaikilla ei ole käytettävissään tilavia kodinhoitohuoneita kunnon ilmanvaihdolla tai kuivauksen nopeasti hoitavaa rumpua tai kaappia. Mikä on silloin paras tapa kuivata pyykkiä?

– Se riippuu asumismuodosta. Jos asunto sijaitsee kerros- tai rivitalossa, niin paras vaihtoehto on taloyhtiön kuivaushuone, mikäli sellainen löytyy. Pyykki kuivuu siellä nopeasti, ja hyvän ilmanvaihdon ansiosta kuivauksesta ei aiheudu kosteusvaurioita rakenteille, sanoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

– Ideana siis on, että märät pyykit viedään ulos asuinhuoneistosta.

Jos yhteiskäytössä olevaa kuivaushuonetta ei ole tai sen käyttäminen esimerkiksi pyykkien sekaantumisen pelossa arveluttaa, niin kuivatus ulkona katteen alla on hyvä vaihtoehto. Ulkokuivatus on nopeaa, se tekee pyykistä raikasta ja on myös energiatehokkain tapa kuivata pyykkiä.

– Ulkona tosin ongelmana voi olla katupöly ja keväisin siitepöly, Marjomaa sanoo.

Myös suoraa auringonvaloa pitää välttää, sillä aurinko haalistaa värejä.

Huonoin paikka kuivata pyykkejä on saunan löylyhuone. Kuumuus hapertaa pyykkinaruja, ja kiukaalle tippuessaan pyykit voivat aiheuttaa tulipalon.

Jos pyykkiä on pakko kuivata sisällä huoneistossa eikä kodinhoitohuonetta ole, valintana on usein kylpyhuone. Se onkin paras paikka, jos tilassa on lattialämmitys. Pyykki kuivaa lattiatelineellä silloin nopeasti.

– Jos samassa tilassa käydään usein suihkussa ja ilmanvaihto on riittämätön, pyykki kuivaa hitaasti, Marjomaa toteaa.

Asunnon muiden huoneiden käyttäminen pyykin kuivaukseen voi olla sisäilmariski.

– Koneellinen ilmanvaihto on mitoitettu normaaliin asumiseen. Talvella ylimääräinen kosteus voi olla ok, jos huoneilma on kovin kuiva. Mutta riskiaikoina, kuten syksyllä ilmankosteuden ollessa korkea, pyykeistä tuleva kosteus voi olla liikaa, Marjomaa sanoo.

– Kannattaa seurata ikkunoita. Jos kosteus alkaa tiivistyä pisaroiksi lasin pintaan, sisällä on liian kosteaa.

Sisätiloissa pyykin kuivattamisen toinen ongelma on pölyn lisääntyminen.

– Sitä ei välttämättä tajua ennen kuin räpsäyttää vaatteita vasten aurinkoa. Nöyhdän ja pölyn määrä voi olla todella merkittävä, mikä on tietysti pölyallergikolle huono asia, Marjomaa toteaa.

Sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen Sisäilmayhdistyksestä sanoo, että avainasemassa on koko asunnon ilmanvaihto.

– Auki olevat tuloilmaventtiilit kuuluvat jokaiseen makuu- ja olohuoneeseen. Ilmanvaihto vie sisäilmasta pois kosteutta, kuivuutta ja pienhiukkasia eli se on sisäilman siivoaja. Koneellista ilmanvaihtojärjestelmää voi hallita, painovoimaista ilmanvaihtoa ei.

– Aina pitää muistaa pitää tulo- ja poistoilma venttiilit puhtaina sekä vaihtaa mahdolliset suodattimet. Jos kylpyhuoneen katossa oleva poistoventtiili on harmaan pölyn peitossa, siitä ei mene pihaustakaan ulos.

Pyykki kuivaa sitä nopeammin, mitä vähemmän siinä on jäännöskosteutta. Se puolestaan riippuu tekstiilin materiaalista, pesukoneen linkouksen tehokkuudesta ja linkousajasta.

– Paras tapa edistää pyykin kuivumista on käyttää pesukonetta, jossa on mahdollisimman tehokas linko. Pesukonetta valittaessa on hyvä tarkistaa, voiko linkousnopeutta säätää, millaiset ovat eri ohjelmien maksimilinkoukset ja linkousohjelmat sekä onko koneessa erillisiä linkousohjelmia, Marjomaa vinkkaa.

Mikä on paras tapa ripustaa pyykit kuivumaan?

– Mahdollisimman ilmavasti ja nopeasti pesemisen jälkeen. Mitä pidempään pyykit ovat mytyssä koneessa, sitä enemmän ne rypistyvät ja saattavat myös alkaa haista, sanoo kotitalousneuvonnan johtaja Teija Jerkku Martoista.

Yksi neuvo on ylitse muiden:

– Kuivumista voi nopeuttaa lyömällä vaate hyvin auki. Kun samalla oikoo saumat suoriksi, myös silittäminen helpottuu, Jerkku vinkkaa.

Oikein- vai nurinpäin?

– Sillä ei ole väliä. Jos esimerkiksi printtipaidan on kääntänyt pesua varten nurinpäin, niin sen voi myös kuivattaa nurinpäin.

Entäpä estetiikka, jos pyykki pitää ripustaa kuivumaan asuinhuoneistoon? Mitä kaikkea löytyy muovinarujen tilalle?

– Muovinarut alkavat olla jo harvinaisia. Myyntiin on tullut paljon erilaisia vaihtoehtoja: niin haitareita, Oskarin oksia kuin erilaisia jaloilla seisovia pyykkitelineitä ja niitäkin pyörillä tai vaikka kolmikerroksisena, sanoo sisustussuunnittelija Taina Hiltunen.

Myös sähkökäyttöinen tai käyttöveteen kytketty pyyhepatteri on kätevä. Se soveltuu myös eteiseen vaikka rukkasten ja sukkien kuivatusta varten. Pull-out-tyyppiset pyykkinarut ovat myös näppäriä, sillä ne ovat huomaamattomia, silloin kun kuivatustarpeita ei ole.

– Yksi aika kätevä on kattoon asennettava ja sieltä alas laskeutuva pyykkiteline. Pyykit saa nostettua pois silmistä, Hiltunen mainitsee. Kyse on vihtavuorelaisen Kotilon tuotteesta.

Uusimmat

Koti

Ryhmärakentaminen tuli omakotitaloihin

Suomi 100 -lippu liehumaan

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Kuusia satavuotiaan kunniaksi

Raitalat olivat kanttori- sukua

Kanttorilan uusi elämä

Aloita eteisestä ja vaatekaapeista

Jo vihertää yrttitarha keittiössä

Valaistuksen uudistaminen pian ajankohtaista

Inspiraatiota luonnosta

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.