Koti

Pellavaliina ei enää pelota

Sisustaja valitsee nyt juhlaliinan värin perusteella. Liinakulttuuri on vapautunut, mutta pöytäliinaa tarvitaan edelleen talonväen huippuhetkiin.

Sisustussuunnittelija Margit Löytönen hulmauttaa ison pellavaisen liinan pöydälle, kun hän aloittaa kattamisen. Pöytäliina on kivipestyä harmaata pellavaa, eikä näytä ollenkaan perinteiseltä pellavaliinalta.

– Tämän liinan kanssa ei sitten tarvitsekaan olla niin varovainen kuin presidentti Kekkosen aikana kahvipöydässä, Löytönen lupaa.

Hän tarkoittaa Kekkosen kuuluisaa vierailua pohjoissuomalaisessa kahvipöydässä, jossa sekä isännältä että presidentiltä läikkyi kahvia pöytäliinalle. Emäntä tuli toruneeksi molemmat miehet ”toheloiksi”, ja sai kertoman mukaan Kekkoselta paluupostissa uuden pöytäliinan.

Pöytäliinan käyttö on vapautunut Kekkosen ajoista. Juhlaliinakin voi olla rento kuten Löytösen pöydälle laittama harmaa pellavaliina. Silti liinan merkitys on pysynyt ennallaan. Pöytäliinaa tarvitaan, kun talonväki haluaa juhlistaa tilannetta.

– On tulossa vieraita tai ystäviä kahville tai syömään, ja silloin halutaan panostaa kattaukseen, Margit Löytönen sanoo.

Löytönen pitää sisustusliike Iloa Jyväskylässä. Hän on huomannut, että pöytäliinasta on tullut sisustajan näppärä apuväline.

– Liina on niin helppo vaihtaa! Se valitaan usein värin perusteella, jotta saadaan luotua haluttu tunnelma. Liinan värillä saadaan myös tuotua sesonkia esille.

Ison liinan päälle saatetaan tarvita lisäksi kaitaliina tai tabletteja, ehkä myös kankaisia lautasliinoja.

Monessa kodissa arvoliinoja ovat edelleenkin käsintehdyt tai -kirjotut liinat. Myös pellava on säilyttänyt asemansa suosittuna liinamateriaalina. Sitä kudotaan edelleen Suomessa, isoja kutomoja on etenkin Pohjanmaalla.

Painetut puuvillakankaat tulivat markkinoille 1920-luvulta alkaen. Niiden suosio lähti nousuun Marimekon näyttävien kuvioiden myötä 1960-luvulla.

Mitä on luvassa liinamuodissa lähivuosina?

– Luonnonmateriaalien kuten pellavan, villan, puuvillan, silkin ja juutin suosio kasvaa kodintekstiileissä edelleen, Margit Löytönen arvioi.

– Huipputrendi on nyt vaaleanpunaisen murrettu sävy, dusty pink. Tulossa on myös syvä lehmuksenvihreä.

Uusimmat

Koti

Ryhmärakentaminen tuli omakotitaloihin

Suomi 100 -lippu liehumaan

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Kuusia satavuotiaan kunniaksi

Raitalat olivat kanttori- sukua

Kanttorilan uusi elämä

Aloita eteisestä ja vaatekaapeista

Jo vihertää yrttitarha keittiössä

Valaistuksen uudistaminen pian ajankohtaista

Inspiraatiota luonnosta

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.