Koti

Sekajätteestä pihalaattoja

Suomessa testataan uutta tapaa hyödyntää sekajätteen pohjakuona.

Viidesosa kotitalouksien sekajätteestä jää polttolaitoksen arinalle pohjakuonaksi. Pohjakuonaa kertyy koko Suomessa 300 000 tonnia vuodessa. Pohjakuonan kuljettamiseen kaatopaikalle tarvitaan 750 rekka-autoa. Miten jäljelle jäävä pohjakuona voitaisiin hyötykäyttää?

Suomen Erityisjäte otti mallia Hollannista, missä jätteenpolton hyödyntäminen on jo pidemmällä, ja käynnisti reilut kolme vuotta sitten pohjakuonan käsittelyn testauksen.

– Pohjakuonista pystytään erottelemaan metalleja, mutta me halusimme viedä erottelun astetta pidemmälle. Tutkimme millaista käyttöä pohjakuonan mineraaliainekselle voisi olla, kertoo Suomen Erityisjätteen tutkimus- ja kehityspäällikkö Annika Sormunen.

Pohjakuonan käsittelylaitteistolla erotellaan tuhkasta metallit, joita on 10–15 prosenttia massasta. Rautametalli toimitetaan hyötykäyttöön Suomessa, mutta tuhkasta löytyy myös alumiinia ja kuparia, jotka lähetetään jatkojalostukseen Hollantiin. Metallien erottelu kannattaa, sillä esimerkiksi kuparin kilohinta on 3,50–4 euroa.

– Metallien erilliskeräys on hyvä juttu, sillä metallit vaikeuttavat jätteen polttoa. Mutta jos vähän metallia menee sekajätteeseen, se saadaan kuitenkin talteen.

Pohjakuonassa on myös paljon muuta, mitä nykymenetelmillä voidaan käyttää esimerkiksi betonituotteiden valmistukseen, vaikka omakotitalon pihakivinä.

– Tämä on kiertotaloutta parhaimmillaan, väitöskirjaansa aiheesta valmisteleva Sormunen sanoo.

Karkeampijakoista ainesta voidaan käyttää esimerkiksi teiden rakentamisessa. Hienompijakoista materiaalia on testattu betonitehtaassa betonilaattojen ja lujabetonireunojen teossa. Tällöin 30 prosenttia kiviaineksesta on korvattu mineraalijakeella. Lopputulos on ulkonäöltään ja kestävyydeltään tavallisen betonitiilen veroinen tuote, joka voisi soveltua esimerkiksi kaupunkien torien ja teiden rakentamiseen.

– Talon rakentamiseen materiaali ei sovellu. Mineraalijae hienontuu jonkun verran ja on hieman huokoista. Siksi se ei sovellu tarkoitukseen, jossa materiaalille on kovat vaatimukset.

Pohjakuonan käsittely ja jatkojalostaminen on käytännössä mahdollista, mutta hyödyntämiselle vaaditaan vielä ympäristölupa. Esimerkiksi betonitehtaiden pitää hakea lupaa voidakseen käyttää pohjakuonaa raaka-aineena. Vireillä on lakimuutos, joka mahdollistaisi jätteiden hyödyntämisen maarakentamisessa ilmoitusmenettelyllä. Myös pohjakuona on huomioitu asetuksessa. Sormunen arvioi, että kun lakimuutos tulee voimaan, on pohjakuonan hyödyntämisellä paljon mahdollisuuksia.

Uusimmat

Koti

Ryhmärakentaminen tuli omakotitaloihin

Suomi 100 -lippu liehumaan

Erikoisuuksia ja käytännöllisyyttä

Kuusia satavuotiaan kunniaksi

Raitalat olivat kanttori- sukua

Kanttorilan uusi elämä

Aloita eteisestä ja vaatekaapeista

Jo vihertää yrttitarha keittiössä

Valaistuksen uudistaminen pian ajankohtaista

Inspiraatiota luonnosta

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.