Matkavaraus on arpapeliä

Kirsikankukkien puhkeamisen aikaa ei voi täysin ennustaa.

Kirsikkapuiden kukkien puhkeaminen ja näyn ihasteleminen on japanilaisille yhtä suuri tapaus kuin uuden vuoden vaihtuminen. Japanilaisilta alkunsa saanut hanami-kansanjuhlaperinne on levinnyt ympäri maailmaa, ja Suomessakin vietetään jo omaa hanamia.

Hanami kokoaa ihmiset vuosittain puistoihin ja temppelialueille ihastelemaan kirsikkapuita. Juhlaan kuuluvat myös piknikit, juhlinta ja puistojen valaiseminen iltaisin. Ruuhkan vuoksi joissakin työpaikoissa lähetetään työntekijä aamulla puistoon varaamaan yrityksen johtajille hyvät vilttipaikat.

Kukinta on nopeasti ohi, ja sitä koetetaan vuosittain ennustaa etukäteen. Kukinta saattaa heitellä kuukausilla ja se etenee etelästä pohjoiseen.

Tänä vuonna kukinta osui Etelä-Japanissa huhtikuun alkuun. Kagoshiman kaupungissa asuva Makiko Yonemaru kuvailee kukintaa ennennäkemättömäksi.

– Tämän vuoden kirsikankukat ovat kauneinta, mitä olen koskaan nähnyt. En luultavasti sano sitä joka vuosi, Yonemaru kommentoi.

Yhdysvaltain pääkaupungin kirsikkapuut ovat maailmankuulut. Washington sai puut Japanilta lahjoituksena vuonna 1912 kiitoksena avusta Venäjän vastaisessa sodassa. Tällä hetkellä puita yritetään kloonata, jotta uudet olisivat samanlaisia kuin entiset.

Tänä vuonna viiden asteen pakkanen nujersi kirsikkapuiden nuput, mikä merkitsi tavallista vaisumpaa loistetta.

Parhaillaan meneillään oleva hanami, National Cherry Blossom Festival, päättyy sunnuntaina 16. huhtikuuta. Tapahtumaa juhlitaan vuosittain neljänä perättäisenä viikonloppuna, ja se kerää satoja tuhansia turisteja.

Tukholman kuuluisat kirsikkapuut kokoavat turistit Kungsträdgårdeniin. Tänä vuonna hanamia juhlitaan 22.huhtikuuta.

Tässä puistossa sijaitsevien kirsikkapuiden todennäköisin kukinta-aika on huhti-toukokuun vaihde.

Roihuvuoren Kirsikkapuiston 240 puun ohella turisti pääsee ihastelemaan myös japanilaista puutarhaa.

Tänä vuonna pidettävässä hanamissa on japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneille tarjolla japanilaisten tanssien ja kamppailulajien näytöksiä, ikebanaa, teetaidetta ja japanilaisia herkkuja.

Tapahtuma järjestetään 13.toukokuuta. Tapahtumassa palkitaan japanilaisiin asuihin pukeutuneita.