Pääkaupunki pienoiskoossa

Islannin luontoon ehtii tutustua myös kaupunkilomalla.

Hyvän kaupunkilomakohteen ominaisuuksia ovat mahdollisuus päästä nauttimaan ruoasta, kulttuurista ja kaupungin rytmistä.

Islannin pääkaupungissa Reykjavikissa on tätä kaikkea – tosin pienoiskoossa.

Tutustuminen kaupunkiin kannattaa aloittaa kävelyllä. Pienen keskustan mukavia puolia on paitsi söpöys myös se, ettei liikkumiseen tarvitse omia jalkoja ihmeellisempää kulkupeliä.

Keskustan näyttävin rakennus on Hallgrímskirkja. Kirkko, jonka rakennustyöt kestivät yli 40 vuotta, sijaitsee Skólavörðustígur-kadun päässä, ja kaupunkikierrosta on kätevä jatkaa tuota katua alas.

Kadun varrella on paljon turistikauppoja, joista voi hankkia esimerkiksi islantilaisesta lampaanvillasta valmistettuja paitoja, sukkia, hattuja ja lapasia.

Skólavörðustígur päättyy Laugavegurille, jolla kauppojen valikoima laajenee.

Laugavegurilla sijaitsee myös kirjakauppa Mál og Menning, joka on tutustumisen arvoinen. Kaupassa on huomioitu turistit englanninkielisellä kirjavalikoimalla. Esimerkiksi Islannin kansalliseepoksesta Eddasta on tarjolla monenlaisia versioita.

Kirjakaupan toisen kerroksen kahvila on hyvä paikka hengähdystauolle. Kahvilassa kannattaa valita pöytä suurten ikkunoiden vierestä, jolloin kahvin tai teen juomisen ohessa voi katsella Laugavegurin ihmisvirtaa.

Kulttuurikohteista kaupunkikierroksen listalle kuuluu ainakin meren rannassa sijaitseva Harpa-konserttitalo, jossa esiintyy muun muassa Islannin kansallisooppera.

Lasiseen, näyttävään rakennukseen kannattaa käydä tutustumassa, vaikka musiikki ei kiinnostaisikaan. Rakennus maksoi peräti noin 120 miljoonaa euroa, ja rakentaminen ajoittui juuri Islannin talouskriisin aikaan vuosiin 2007–2011.

Konserttitaloon pääsee sisälle ilmaiseksi, ja korkeasta rakennuksesta pelkästään näkymätkin ovat vaikuttavat.

Islantilaisiin perinneherkkuihin, kuten lampaanpäähän ja erilaisiin hapatettuihin tai kuivattuihin kala- ja lampaanliharuokiin, tutustuminen vaatii seikkailumielisyyttä.

Matalamman kynnyksen lounasvaihtoehto, jonka kuitenkin voi laskea osaksi paikallista perinteistä ruokakulttuuria, on kalakeitto. Kahvilat ja ravintolat mainostavat päivän keittovalikoimaansa monesti kylteillä joko ikkunoissaan tai oven vieressä, ja keskusta-alueelta löytää lounasaikaan takuuvarmasti usean kalakeittoa tarjoavan paikan.

Myös lihakeitto on perinteinen ateria. Osan mielestä savustettu liha on herkullista, toisista kamalaa.

Yksi kiinnostava kohde joko lounasta tai kahvitaukoa varten on persoonallisesti sisustettu kahvila Babalu, jossa myös kasvissyöjä löytää vaihtoehtoja. Babalu on melko pieni paikka, ja sitä suosivat niin turistit kuin paikallisetkin, joten ruuhka-aikaan pöytää saattaa joutua odottamaan hetken.

Tunnelman lisäksi Babalun valttikorttina on islantilaisittain maltillinen hintataso. Kahvilassa kahvista ja kahvileivästä saa maksaa jotakuinkin saman verran kuin Helsingin keskustassa.

Se on suositulla turistikadulla kohtuullista, sillä esimerkiksi leipomosta ostetusta voileivästä – vaikkakin suuresta – 1 500 kruunua eli yli 12 euroa ei ole epätavallisen korkea hinta.

Vaikka Reykjavikiin suuntaisi ensisijaisesti kaupunkilomalle, ei luontokohteita kannata jättää kokonaan väliin Islannissa ollessaan.

Jos auton vuokraaminen omaan käyttöön ei houkuttele, päivämatkalle lähikohteisiin pääsee myös useiden eri matkailufirmojen kautta. Itselleen voi varata paikan esimerkiksi johonkin Reykjavikin pääbussiterminaalista lähteviin bussikierroksiin. Bussiterminaali on kävelymatkan päässä keskustasta.

Rentoutusta kaipaava voi suunnata Blue Lagoon -kierrokselle, jolla pääsee ulkokylpylään lekottelemaan kuumiin lähteisiin.

Aktiivisemman matkan ystävä puolestaan voi lähteä tutustumaan Golden Circleen eli Kultaiselle kierrokselle. Matkalla näkee esimerkiksi vesiputouksia, Geysirin sekä Þingvellirin, joka on sekä historiallinen Islannin parlamentin kokoontumispaikka että kohde, jossa näkee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkaantumisen.

Þingvellirin kansallispuistossa luonto on jylhää mutta herkkää, minkä vuoksi siellä liikkuminen on rajattu vain kävelylle osoitetuille poluille. Sääntöjen rikkomisen jäljet näkyvät puistossa ylimääräisinä polkuina, jotka ovat muodostuneet, kun pintakasvillisuus on kuollut kävelyn vuoksi.

Kohdettaan kunnioittava turisti noudattaa luontokohteissa sääntöjä, joiden rajoissakin nähtävyyksistä saa paljon irti. Opastuksia rikkova paitsi vahingoittaa kohdetta voi saada myös kyseenalaista mainetta päätymällä touridiots-hashtagin alle sosiaaliseen mediaan, jonne on perustettu sivuja tuomaan esiin huonosti käyttäytyvien turistien toilailuita.