Vasta kasvun kynnyksellä

Vanhasta kauppakaupungista muotoutui rantakohde. Persianlahden hiekkarannoilla voi nauttia auringosta läpi vuoden.

Arabiemiirikunnat on muutakin kuin superkansainvälinen Dubai. Reilun 200 000 asukaan Ras al Khaimah on vaihtoehto niille, jotka haluavat lomaltaan rantaelämän lisäksi paikallista tunnelmaa – siitä haluavat pitää kiinni myös kaupungin asukkaat. Mohammed Shalim on yksi heistä, jotka työskentelevät Dubaissa, mutta haluavat pitää kotinsa Ras al Khaimahissa.

– Rantoja, vuoristoa ja paikallista kulttuuria, oppaana työskentelevä Shalim kuvailee kotikaupunkiaan. Hän pitää kaupungin rauhallisesta elämänrytmistä.

Ras al Khaimahin ja lähialueen asukkaista noin 40 prosenttia on paikallisia. Se on puolet enemmän kuin esimerkiksi 85 kilometrin päässä olevassa Dubaissa, jossa on edustettuna yli 200 eri kansallisuutta.

Vaikka Ras al Khaimah on turismin näkökulmasta vasta kasvun kynnyksellä, sillä on pitkä historia kaupanteon keskuksena. Se oli yksi Arabiemiirikuntien ensimmäisistä kaupungeista, joissa aloitettiin helmensukellus. Se oli aikaa ennen öljylöytöjä.

– Ras al Khaimahista käytiin kauppaa esimerkiksi portugalilaisen löytöretkeilijä Vasco de Gaman kanssa. Myös mausteilla ja lääkkeillä käytiin vaihtokauppaa, ja siksi Ras al Khaimahissa onkin edelleen yksi Arabiemiirikuntien suurimmista lääketehtaista. Kaupungissa on myös keramiikka- ja sementtitehdas, joka toimittaa materiaaleja hotelleihin ja koteihin ympäri maailmaa, Shalim kertoo.

Kansainvälinen ja korkeatasoinen ravintolatarjonta houkuttelee turisteja kaikkialle Arabiemiirikuntiin, mutta myös paikalliset maut ovat maistamisen arvoisia. Mandi, johon kuuluu sahramilla maustettu riisi, paistettu kana ja mausteinen tomaattikastike, on tunnettu annos koko Arabiemiirikunnissa.

– Paikalliset syövät riisiä myös paistetun tai grillatun kalan kanssa. Ras al Khamahissa on paljon intialaisia ruokia, koska kauppaa tehtiin heti Portugalin jälkeen myös Intian kanssa. Biryani, riisiannos lihalla, on oma suosikkiruokani, Mohammed Shalim kertoo.

Ras al Khaimahiin suuntaavat myös golfarit. Kaupungissa on kaksi golfkenttää, Tower Links ja Al Hamra Golf. Arabiemiirikuntien paras snorklauspaikka Fujairah sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Ras al Khaimahista.

Lapsiperheille ajanvietettä tarjoaa reilun 20 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Iceland-vesipuisto.

Shoppailumahdollisuudet eivät ole yhtä loistokkaat kuin esimerkiksi Dubaissa, mutta ostoskeskuksia on useita ja valinnanvaraa löytyy. Paikallisia ja perinteisiä ostoksia voi tehdä vanhassa kaupungissa sijaitsevissa soukeissa. Niistä voi ostaa esimerkiksi käsitöitä, mausteita ja taateleita.

Kulttuuriin nälkäisille kohde ei ole ykkösvalinta, mutta ainakin tarina löytyy.

Yksi Ras al Khaimahin vaietuista, mutta mielenkiintoisista kohteista on hylätty palatsi. Sheikin poika yöpyi itselleen rakennuttamassaan palatsissa vain yhden yön. Huhu kertoo, että hän heräsi noidan ääneen, joka kutsui yöpyjää nimeltä ja pyysi häntä leikkimään lastensa kanssa. Sheikin poika juoksi palatsistaan ulos, eikä enää koskaan palannut sinne. Sen jälkeen rakennus on ollut autio.

– Paikkaa ei ole ainakaan vielä avattu turisteille, Shalim naurahtaa.