Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Tuttu raati maisteli vappuun sopivia kuohuviinejä ja löysi parhaan Ranskasta. Tällä kertaa testin kallein viini jäi viimeiseksi.

Taas on se aika, kun vappu on nurkan takana ja kuohuviiniraati kokoontui löytämään makoisan kuplivan viinin. Ravintola Pöllöwaarin ravintolapäällikkö Ulla Häkkinen, Metro-pikatukun myyntipäällikkö Pasi Räisänen, Ravintola Figaron ja Winebistron sommelier Pekka Mantela, juuri 70 vuotta täyttänyt oloneuvos Erkki Fredrikson sekä ruokatoimittaja Eija Juutilainen laittoivat kuusi laadukasta kuohuviiniä paremmuusjärjestykseen. Yhtään varsinaista kevään uutuutta ei ole mukana, sillä Alkon tuomat uutuudet eivät tällä kertaa ehtineet maisteluun.

Nepenthe Prestige Cuvée Chardonnay Pinot Noir Extra Dry

Australiasta lähdetään liikkeelle. Kuohuviinin tuoksu on raikas ja sitruksinen, hapot mukavat.

– Väri hieman pommacmainen ja tuoksussa tropiikin hedelmää, veikkaan Australiaa, Räisänen tuumaa.

– Lempeän kevätsateen kastetta, taitaa tulla samppanja-alueen ulkopuolelta. Viinissä kaukorantain kajastusta, runoilee Fredrikson.

Häkkisen mielestä viinin kotimaa voisi olla Uusi-Seelanti, sillä makumaailmasta löytyy aprikoosia ja persikkaa.

Raati pitää viinistä yksimielisesti pohtien sen sopivan vaikkapa vuohenjuustosalaatille tai muille vastaaville salaateille. Kuohuviini on alkumaljana laadukas, makua pidetään miellyttävänä.

Viini sijoittui kakkoseksi.

Dr. Loosen Riesling Extra Dry

Toinen maisteltava on sen sijaan pohjanoteeraus kaikille saaden vain viisi pistettä. Testin kalleimmassa, saksalaisessa kuohuviinissä ei ole happoja ja kuplatkin häviävät heti. Tuoksusta löytyy niittyä, kukkaa, ylikypsää hedelmää ja kärähtänyttä kumia.

Fredrikson ilmaisee viinin sopivan hyvin yksinmurehtijan lohtuliemeksi.

– Kauhean makuinen, pakko olla halpaa tankkikäynyttä massatuotetta. Veikkaan silti Etelä-Afrikkaa, Mantela tiivistää.

– Mitään sanomaton viini, en ostaisi. Tuleekohan Unkarista tai Romaniasta, Räisänen toteaa.

Häkkisen mielestä epäpuhtaan makuinen viini sopii juuri ja juuri maljajuomaksi.

La vida al Camp Rosé Cava Brut 2014

Maistelussa kolmantena on espanjalainen roseekuohuviini. Mansikan, vadelman ja punaherukan makuja tarjoileva viini maistuisi raatilaisten mielestä ihanalta rasvaisten pikkusuolaisten tai vaikka lämpimän savunieriän tai -lohen kanssa. Jälkimaku on pitkä, viini on raadin mielestä laadukas.

– Arvaan cavaksi, Räisänen tietää.

Mantela puolestaan toivoisi lisää makua ja arvelee alkuperämaaksi Itävaltaa.

– Takahapanta punerrusta, Fredrikson sanailee.

Häkkinen löytää tuoksusta vaniljaa ja metsämansikkaa.

Raati tarjoaisi tätä viiniä vappujuomana, mutta yhdessä rasvaisen ruoan kanssa, joka pehmentää viinin hapokkuutta.

True Colours Cava Brut

Vapun hittikuohuviiniksi povattu serpentiiniraitainen juoma tulee Espanjasta. Värikäs serpentiinikuvio ei tosin todista mitään vapusta, vaan on huomionosoitus saman sukupuolen väliselle rakkaudelle. Mutta pullo on hauskannäköinen, ja juoma sopii kevään juhlaan erinomaisesti.

Mausta löydetään päärynää ja jotain vaaleaa hedelmää, maku ja hapokkuus ovat ryhdikkäitä. Tuoksua pidetään helposti lähestyttävänä ja todetaan, että sitä voisi kuvitella vakavasti otettavan viinin tuoksuksi.

– Olisiko proseccoa? Tarjoaisin tätä mansikka-mozzarellasalaatin kanssa, Häkkinen pohtii.

Fredrikson antaa viinille oman kuvauksensa: vilvakas vimmellys.

Räisänen tarjoaisi viiniä cocktaipalojen kanssa alkumaljana, Mantela arvailee viinin tulevan Saksasta.

Casa Vinironia Prosecco Vini Biologico Extra Dry.

Italialaista proseccoa pidetään mukavana ja nuorekkaana viininä ylioppilasjuhliin. Se tuoksuu karkille, vaikka Fredrikson toteaa sen sopivan mainiosti hajuvesiallergikolle, koska hänen mielestään viini ei tuoksu ollenkaan.

– Pakko olla moscatoa ja vieläpä Piemonten alueelta, voisin tarjota suomalaisten mansikoiden ja kermavaahdon kera, Mantela tuumaa.

– Hento maku, joka häviää nopeasti, Räisänen sanoo.

Fredriksonin termi on lipovaa liukkautta. Häkkinen löytää mausta tuttifruttia ja hieman jäännössokeria.

Pfaff Crémant d´Alsace Blanc de Blancs Brut

Viimeisenä maisteltu ranskalainen cremant vie voiton. Mantela toteaa viinissä olevan hyvän selkärangan, se on ryhdikäs ja tasapainoinen. Maku on paahteinen, miellyttävä, mukana on sitrusta.

– Erittäin laadukkaan oloinen, voi olla jopa samppanja, Räisänen toteaa.

– Helposti lähestyttävä, mutta kuitenkin laadukas, jälkimaku pitkä, Häkkinen huomauttaa.

Fredriksonin sanoin viini on kuin lehdokin leyhähdys leudossa lepikossa. Hyvin kuvaava!

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.