Kakkua kahvipöytään

Jouluiseen kuivakakkuun valitaan sesongin parhaita makuja: suklaata, pähkinöitä, piparkakkumaustetta ja kuivattuja hedelmiä.

Joulun seutu on parasta kuivakakkuaikaa. Kakku on mukava ja vaivaton tarjottava niin kahvipöydässä kuin glögin kanssa nautittavana pikkumakeana. Kuivakakku on monille mieluinen ruokalahja antaa ja saada.

Joulukakuksi leivotaan usein taatelikakkua, maustekakkua ja hedelmäkakkua. Tällä kertaa kakun makumaailma muodostuu suklaasta, pähkinöistä, piparkakkumausteista ja hedelmistä. Joulukakun voi leipoa hyvissä ajoin pakastimeen, sillä sen maku vain paranee säilytyksessä.

Kakkutaikinasta voi leipoa myös kuppikakkuja muffinsivuoissa.

Kakkuvuoka jauhotetaan yleensä korppujauhoilla, mutta kakun teeman mukaisesti siihen sopivat myös kaakaojauhe, pähkinä- tai mantelijauhe tai -murska, leseet, mannasuurimot, kookoshiutaleet tai grahamjauhot.

Vinkki: Jos kakkuohjeessa voi sulatetaan, sen voi korvata terveellisellä macadamiaöljyllä. Macadamia on voin makuinen, suussa sulavan maukas pähkinä Australiasta.

1. Sulata voi ja jäähdytä. Sulata myös suklaa vesihauteessa.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

3. Lisää munavaahtoon jäähtyneet voi ja suklaa.

4. Sekoita vehnäjauhon joukkoon leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja lisää seos taikinaan.

5. Lisää kerma ja lopuksi kääntele sekaan valkosuklaahiput.

6. Voitele ja jauhota vuoka. Kaakaojauhe sopii mainiosti suklaakakkuvuoan jauhottamiseen.

7. Paista kakkua 175 asteessa tunnin verran. Kokeile kypsyyttä tikulla tai ohuella veitsellä.

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää munat yksitellen.

2. Sekoita vehnäjauhojen sekaan kaikki mausteet sekä sooda ja leivinjauhe.

3. Lisää jauhoseos taikinaan.

4. Lisää jäähtynyt kahvi lopuksi.

5. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti.

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen.

2. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe ja murskatut pähkinät.

3. Lisää jauhoseos taikinaan.

4. Lisää lopuksi appelsiinimehu ja kuoriraaste. Pese appelsiini huolella ennen raastamista.

5. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunnin ajan.

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen.

2. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe, hasselpähkinärouhe, raastetut kuoret.

3. Ota osa jauhoista erikseen ja jauhota hedelmät eri astiassa. Näin ne eivät takerru toisiinsa taikinassa.

4. Lisää voimunaseokseen jauhoseos ja kuivatut hedelmät jauhoineen.

5. Lisää lopuksi sherry tai konjakki.

6. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin tunti ja 15 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.