Kuluttaja: Lohen terveellinen rasva on vähentynyt puoleen

Syynä on kalojen muuttunut ruokavalio.

Norjalaislohi on Kuluttaja-lehden mukaan suomalaisten suosiossa.

– Suomalaiset syövät kasvatettua Nor­jan lohta keskimäärin runsaat 4 kiloa vuo­dessa. Se on liki kolmannes kaikesta suo­malaisten kalan kulutuksesta. Saman ver­ran syödään kaikkia kotimaisia kaloja yhteensä.

Lohi on myös joulupöydän herkku:

– Kasvatettu Norjan lohi on Suomen ylivoimaisesti syödyin kala, joka kuu­luu erottamattomasti joulupöytään. Terveyden kannalta lohen suosio on hyvä asia. Lohta kan­nustetaan syömään erityisesti sen sisältämien terveellisten omega­-3­-rasvahappojen vuoksi. Kasvatettu lohi ei kuitenkaan ole enää yhtä terveellistä kuin aikaisemmin. Sii­nä on yli puolet vähemmän sydän-­ ja verisuoniterveydelle tärkeitä omega­-3-­rasvahappoja kuin vielä noin kymmenen vuotta sitten. Näin sanoo brittiläisen Stirlingin yliopiston professori Douglas Tocher, joka on tutkinut kasvatetun lohen rasvahappokoostumusta, Kuluttaja-lehti kirjoittaa.

Lasku on merkittävä:

– Vuonna 2006 sadassa grammassa lohta oli EPA-­ ja DHA-ras­vahappoja 2,74 grammaa. Viime vuonna nii­tä oli enää puolet siitä. Lasku on kiihtynyt vuodesta 2010.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemät analyysit vahvistavat, et­tä Norjan lohen rasvahappokoostumus on heikompi kuin skotlantilaisen. Kasva­tetussa Norjan lohessa on EPA­ ja DHA­ rasvahappoja yhteensä 1,2 grammaa 100 grammassa.

Kasvatetun lohen terveellisyyden heiken­tyminen johtuu kalalle syötetystä rehus­ta.

– Rehu sisältää vähemmän kalaa kuin ai­kaisemmin. Perinteisesti kasvatettua kalaa on ruo­kittu kalajauholla ja ­-öljyllä. Ylikalastuk­sen vuoksi rehukalojen määrä on kuiten­kin vähentynyt. Se on nostanut kalaöljyn ja -­jauhon hintaa tuntuvasti. Kalanrehun sisältämää kalaa on kor­vattu kasviproteiinilla, kuten soijalla tai härkäpavulla, sekä kasviöljyllä, joka on yleensä rypsiöljyä. Jos kasvisperäisiä raaka-­aineita ei lisättäisi, kalaa ei olisi kaupassa riittävästi tarjolla, Kuluttaja kirjoittaa.

– Emme voisi syödä ny­kyisiä määriä halpaa norjalaista lohta ja kotimaista kirjolohta, jos rehut eivät oli­si muuttuneet, sanoo erikoistutkija Jouni Vielma Luonnonvarakeskus Lukesta Kuluttaja-lehdessä.

Myös kotimaisen kirjolohelle syöte­tyssä rehussa on vähemmän kalaa kuin aiemmin. Norjalaislohen ravinnossa kalan osuus on kuitenkin laskenut rajummin.

Lähde: Kuluttaja

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.