Pieniä leipäsiä kuohuviinin kera

Italialaiset herkkupalat sopivat hyvin myös uudenvuoden vastaanottajaisiin.

Tiedätkö, mitä eroa tai mitä yhtäläisyyksiä on italialaisilla bruschetta- ja crostini-leipäsillä? Molempia valmistetaan ja tarjotaan samantyyppisesti joko maistuvina alkupaloina tai esimerkiksi keiton seuralaisena.

Bruschetta valmistetaan yleensä hieman isommasta leipäviipaleesta, kuten chapatan tai maalaishiivaleivän siivusta. Leipä paahdetaan ja voidellaan valkosipulinkynnellä, päälle lisätään hieman oliiviöljyä. Tämä on bruschetta aidoimmillaan, mutta usein se myös päällystetään tomaatilla ja basilikalla. Bruschettan voi täyttää myös reilummalla kädellä, esimerkiksi sienet sopivat mainiosti. Joskus sen päällä voi olla pelkkää lehtipersiljaa.

Bruschetta onnistuu hyvin myös hieman vanhemmasta leivästä, sillä se paahdetaan. Tärkeää on, että bruschetta rouskuu herkullisesti hampaiden välissä.

Crostini on bruschettan johdannainen, mutta se täytetään yleensä monipuolisesti ja yltäkylläisesti vaikkapa erilaisilla juustoilla, kasviksilla tai tahnoilla.

Crostinin viipale leikataan vaaleasta patongista, ja se on ohuempi ja muutoinkin pienempi kuin bruschetta.

1. Leikkaa leipä siivuiksi ja paahda ne.

2. Voitele jokainen siivu valkosipulinkynnellä molemmin puolin. Voitele hieman oliiviöljyllä.

3. Mittaa oliivit, kaprikset, timjami, chili, josta on poistettu siemenet tehosekoittimeen ja pyöräytä muutaman kerran, mutta jätä rouheiseksi.

4. Siirrä seos kulhoon ja lisää oliiviöljy ja sitruunanmehu.

5. Tarkista maku ja lisää hieman pippuria ja tarvittaessa suolaa.

6. Levitä seosta bruschettaviipaleiden päälle ja koristele timjaminlehdillä.

1. Leikkaa patonki siivuiksi ja paahda ne.

2. Voitele jokainen valkosipulinkynnellä ja tiputtele hieman pinnalle oliiviöljyä.

3. Keitä munat koviksi, jäähdytä ja murskaa ne haarukalla karkeaksi.

4. Sekoita juusto, voi ja munat munavoiksi.

5. Paahda pinjansiemenet.

6. Levitä täytettä patonkiviipaleille ja ripottele pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä.

1. Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja voitele ne huolella oliiviöljyllä.

2. Paista viipaleita uunissa 225 asteessa kunnes ovat kypsiä tai kun ovat kauniin ruskeita. Käännä välillä ja voitele samalla uudelleen.

3. Anna munakoison jäähtyä ja leikkaa hieman pienimmiksi siivuiksi.

4. Siirrä munakoisot kulhoon ja lisää sekaan oliiviöljyä, balsamicoa, hieman suolaa ja pippuria sekä mintunlehtiä. Säästä osa lehdistä leipien pinnalle.

5. Paahda leivät ja voitele ne valkosipulinkynnellä.

6. Levitä täytettä leipien päälle ja murustele vuohenjuustoa pinnalle.

7. Koristele tuoreilla mintunlehdillä.

1. Leikkaa patonki noin yhden cm siivuiksi.

2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja ja murskattu valkosipulinkynsi.

3. Aseta patonkiviipaleet uunipellille ja levitä öljyseos niiden pinnalle.

4. Aseta yksi ohut mozzarellasiivu jokaisen patonkisiivun päälle ja laita pelti uuniin 225 asteeseen.

5. Paista kunnes juusto on sulanut.

6. Ota patonkipalat uunista ja anna jäähtyä.

7. Laita jokaisen leipäsiivun päälle puolikas prociuttoviipale ja koristele basilikalla.

1. Leikkaa leipä viipaleiksi ja paahda ne. Voitele valkosipulinkynnellä.

2. Paista pakastetut, sulaneet sienet hyvin öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Levitä sieniseos leipien päälle ja lisää pinnalle vesikrassia.

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.