Punaista voimaa

Myös punajuuren varret ja lehdet ovat erinomaista syötävää. Punajuuriperheeseen kuuluvat myös keltajuuri ja raitajuuri.

Punajuuri on todellinen voimajuures. Se on makein kaikista juureksista, mutta samalla hyvin vähäkalorinen. Se on täynnä kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa. Sen väri kertoo antosyaaneista, aineista, jotka ovat elintärkeitä terveyden rakennusaineita.

Punajuuriperheeseen kuuluvat myös keltajuuri ja raitajuuri.

Punajuuressa on myös haitallisia nitraatteja, joten raakaa punajuurta ei pitäisi antaa ainakaan aivan pienille lapsille.

Makea juures onkin parhaimmillaan kypsennettynä: uunipaahdettuna, keitettynä, etikkaan säilöttynä, keitoissa, Lindströmin pihveissä ja vaikka patonkitaikinassa.

Punajuuresta kannattaa käyttää kaikki sen osat, jos vain suinkin mahdollista. Torikauppiaat ovat onneksi säästäneet naatit eli varret ja lehdet. Muissa maissa ne hyödynnetään tarkkaan, miksi ei meillä? Pilko varret ja lehdet paloiksi keittoihin, wokkiruokiin, kastikkeisiin, patoihin tai salaatteihin.

1. Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää suola ja asteittain jauhoja.

2. Lisää öljy ja punajuuriraaste.

3. Alusta sekaan loput jauhot ja kohota taikina kaksinkertaiseksi.

4. Jaa taikina kolmeen osaan.

5. Kaulitse kukin osa leivinpöydällä levyksi ja taita levy tiukalle rullalle. Nosta patonki patonkipellille tai tavalliselle pellille kohoamaan.

6. Anna patonkien kohota vielä pellillä.

7. Paista 225 asteessa kauniin ruskeiksi, aikaa menee noin 15–20 minuuttia.

1. Kuori punajuuret ja leikkaa mieleisiksi paloiksi. Silppua sipulit.

2. Kuumenna öljy padassa tai kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää mausteet ja kuullota niitäkin hetki.

3. Poista tomaateista siemenet ja pilko ne pieniksi paloiksi. Lisää tomaatit sipulin sekaan. Kuullota hetki.

4. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ja lisää punajuuripalaset sekä pilkotut varret, jos käytät ne. Leikkaa lehdet silpuksi ja lisää nekin, mutta myöhemmin.

5. Keitä keittoa kunnes punajuuripalat ovat kypsät, reilu puoli tuntia. Lisää loppuvaiheessa lehtisilppu.

6. Voit tarjota keiton kanssa smetanaa.

1. Voitele raa´at punajuuret öljyllä ja paista ne uunissa kypsiksi, aikaa menee noin 40 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

2. Silppua sipuli ja kuullota sitä lähes kypsäksi oliiviöljyssä padassa.

3. Lisää kaikki riisi kerralla ja pyörittele sitä kuumassa öljyssä sipulin kanssa. Lisää samalla myös punajuurikuutiot.

4. Lisää valkoviini (ja punajuurimehu) ja anna niiden imeytyä.

5. Lisää kuumaa kasvislientä riisin sekaan kauhallinen kerrallaan. Anna imeytyä ja lisää seuraava kauhallinen.

6. Risoton kypsyminen kestää 20–30 minuuttia. On erittäin tärkeää sekoittaa risottoa koko kypsennyksen ajan. Näin risottoon saadaan kermainen ja pehmeä koostumus.

7. Kun riisi tuntuu kypsältä, lisää juustoraaste ja voi ja sekoita risotto kiiltäväksi, lisää pinnalle salviaa.

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.