SVT: Pellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi

Rasvainen tuote härskiintyy nopeasti.

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston (Livsmedelverket) vaarallista.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Ruotsin elintarvikeviraston osastopäällikkö Jan Sjögren kehottaa pidättymään tyystin pellavansiemenrouheen käytöstä. Viraston kanta on viime aikoina tiukentunut. Vielä vuosi sitten Ruotsin elintarvikevirasto hyväksyi pellavansiemenrouheen käytön, jos se kuumennettiin. Nyttemmin virasto ei usko, että rouheen kuumentaminen - esimerkiksi kun sitä lisätään leipätaikinaan - merkittävästi vähentää rouheen myrkyllisyyttä.

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy-palvelu vahvistaa ainakin osaksi Livsmedelverketin havainnot:

– On totta, että pellavan siemenissä on linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena sinihappoa eli syaanivetyhappoa. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä aiheudu haittaa elimistölle. Sen sijaan murskatut tai jauhetut pellavansiemenet härskiintyvät muutamassa päivässä, ja tällöin ne saattavat aiheuttaa oireita sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Myöskään kilpirauhasvaivoista kärsiville ei suositella pellavansiementen käyttöä.

Ruotsissa pellavansiemenrouhepaketteihin vaaditaan jatkossa varoitusteksti. Siitä, mitä tehdä jo kaupassa oleville pellavansiemenrouheille, on syntynyt kiista. Niiden etiketistä puuttuu varoitus linamariinista.

Saltå Kvarn AB ei aio noudattaa viranomaisten määräystä lisätä varoitustekstiä sen valmistamiin pellavansiemenrouhepakkauksiin.

Lähde:

 SVT

Kysy

Uusimmat

Ruoka

Resepti: Lempikarkkien makumaailmasta – suolakinuskileivokset

Kypsä valkuainen korvaa lihaa

Helposti lähestyttävä laatuviini vei voiton

Parasta parsalle

Hyödynnä parsan kuoret ja kannat

Parsa on paras

Mustaa makiaa

Lasi luomuproseccoa

Laadukkaalla veitsellä ruoanvalmistus on juhlaa

IPA-olut ilman alkoholia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.