Angolassa presidentti vaihtuu, mutta valta ei

Jose Eduardo dos Santos on johtanut maataan lähes koko sen itsenäisyyden ajan.

Angolalaisille presidentti on ollut käytännössä aina sama asia kuin Jose Eduardo Dos Santos. Keskiviikon jälkeen he saavat totutella uuteen aikakauteen, kun dos Santos siirtyy syrjään johdettuaan maata vuodesta 1979. Saavutus hakee vertaistaan jopa pitkien valtakausien Afrikassa.

Dos Santosin, 74, seuraajaksi on nousemassa läheinen liittolainen, nykyinen puolustusministeri Joao Lourenco. Hän edustaa samaa MPLA-puoluetta kuin dos Santos, eikä uuden presidentin juuri odoteta tekevän irtiottoja edeltäjänsä linjasta.

Angolan perustuslaki ei tunne presidentinvaalia. Valtion korkeimpaan virkaan nousee sen puolueen johtaja, joka voittaa parlamenttivaalit.

MPLA:n vaalivoittoa ei uhkaa mikään, vaikka Angolan tilanne jättää paljon toivomisen varaa. Huomattavista öljyvaroistaan huolimatta Angola on yksi maailman köyhimmistä ja korruptoituneimmista maista. Valtiollista öljy-yhtiötä johtava dos Santosin vanhin tytär Isabel taas on miljardööri ja Forbes-lehden mukaan koko Afrikan rikkain nainen.

Soraäänet on Angolassa vaiennettu rajoittamalla opposition ja median toimintaa sekä kieltämällä mielenosoitukset.

Myös sisällissota jatkui vuosikymmeniä

Pinta-alaltaan yli kolme kertaa Suomen kokoinen Angola itsenäistyi Portugalista sodan jälkeen vuonna 1975. Saman tien maassa alkoi sisällissota, joka jatkui satunnaisista sovintoyrityksistä huolimatta aina vuoteen 2002 saakka. Ainakin puoli miljoonaa ihmistä menetti sodassa henkensä.

Kyseessä ei ollut pelkkä sisällissota. Kylmän sodan vuosina Dos Santosin MPLA:ta tuki Kuuba, ja sitä vastaan taistellutta Unita-liikettä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ja Etelä-Afrikka.

Dos Santos ei ole esiintynyt usein julkisuudessa, mitta silti hän on ollut Angolassa kaikkialla läsnä. Viime viikonvaihteessa hän kuitenkin saapui puolueensa vaalitilaisuuteen antamaan tukensa seuraajalleen.

– Meillä ei ole epäilystä MPLA:n voitosta. Ehdokkaastamme tulee seuraava presidentti, väistyvä presidentti sanoi heiveröisellä äänellä.