Kreikan ja lainoittajien neuvottelut jatkuvat tiiviinä

Kreikka selviää näillä näkymin heinäkuun lopulle ilman uuta lainaerää 86 miljardin euron lainaohjelmastaan.

Lainoittajat ja Kreikka jatkavat lähipäivinä tiiviisti neuvotteluitaan Kreikan lainaohjelmasta. Maanantaina koolla ollut euroryhmä sai vain tilannekatsauksen Kreikasta.

Poliittinen päätös uuden lainaerän maksamisesta Kreikalle voidaan tehdä vasta sitten, kun instituutiot eli komissio, Euroopan keskuspankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan pysyvä kriisirahasto EVM ovat päässeet yhteisymmärrykseen Kreikan kanssa.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kertoi kokouksen jälkeen, että osapuolet jatkavat neuvotteluita Brysselissä. Pöydällä ovat hänen mukaansa vanhat tutut kysymykset työmarkkinoiden uudistamisesta, eläkkeistä ja verotuksesta.

Kreikka selviää näillä näkymin heinäkuun lopulle ilman uuta lainaerää 86 miljardin euron lainaohjelmastaan. Kiirettä lainapäätökselle ei siis ole, mutta osapuolet pyrkivät etenemään nopeasti välttääkseen turhaa epävarmuutta markkinoilla.

Euroryhmän puheenjohtaja on todennäköisesti vaihtumassa, koska Dijsselbloemin työväenpuolue ei näillä näkymin ole Hollannin seuraavassa hallituksessa. Vielä on kuitenkin epävarmaa, istuuko hän kautensa loppuun eli tammikuulle 2018.