Meksikon maanjäristyksessä vahvistettu kuolleen jo lähes 140 – jopa tuhannen pelätään saaneen surmansa

Meksikossa lähes 140 ihmisen on vahvistettu kuolleen maata ravistelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä. Kuolonuhreja löytyy todennäköisesti lisää pelastus- ja raivaustöiden edetessä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS arvioi, että maanjäristys on todennäköisesti voinut tappaa jopa tuhat ihmistä. Tutkimuslaitoksen mukaan merkittävät ja laajat vahingot ovat järistyksen voimakkuuden perusteella todennäköiset. Vastaavat järistykset ovat aiemmin vaatineet USGS:n mukaan vähintään kansallista ja mahdollisesti kansainvälistä reagointia.

Suomen aikaa tiistai-iltana sattuneen järistyksen voimakkuus oli tutkimuskeskuksen mukaan 7,1. Järistyksen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa. Meksikossa oli järistyksen sattuessa iltapäivä.

Paikallismedia: Koulu romahtanut

Järistyksen paikallistuhojen laajuudesta ei ole vielä tarkkaa kuvaa. Esimerkiksi Morelosin osavaltiossa on kuollut ainakin 64 ihmistä. Pääkaupunki Mexicossa kuolleita on ainakin 36.

Pääkaupungissa romahti järistyksen takia ainakin 49 rakennusta. Paikallismedian mukaan muun muassa koulu on romahtanut ja sisällä olleita lapsia on saanut surmansa.

Mexicon osavaltiossa kuvernööri Alfredo del Mazo on puolestaan määrännyt koulut sulkemaan ovensa keskiviikoksi, kertoo BBC. Kuvernööri haluaa, että koulurakennuksien kunto tarkastetaan tiistaisen maanjäristyksen jäljiltä.

Tulivuori purkautui lähellä järistyskeskusta

Meksikon presidentti Pena Nieto on BBC:n mukaan perunut matkansa Oaxacan osavaltioon ja palaa pääkaupunkiin seuraamaan pelastustöitä.

Meksikon valtion omistama CFE-sähköyhtiö on kertonut, että 3,8 miljoonaa yhtiön asiakasta on ilman sähköä järistyksen jäljiltä. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä kadulla tupakoimisesta mahdollisesti rikkoutuneiden kaasuputkien takia.

Järistys näyttää aiheuttaneen myös tulivuorenpurkauksen, uutisoi Guardian. Pueblan osavaltiossa sijaitseva aktiivinen tulivuori Popocatepetl purkautui, lehti kertoo.

Tulivuoren rinteillä sijaitsevassa Atzitzihuacanissa kirkko romahti kesken messun, kertoo Pueblan kuvernööri Jose Antonio Gali. Romahduksessa sai kuvernöörin mukaan surmansa 15 ihmistä.

Tuhoisa järistys runteli pääkaupunkia tasan 32 vuotta sitten

Tiistainen järistys sattui päivälleen 32 vuotta sen jälkeen, kun Meksikon pääkaupunkia ravisteli järistys, jossa kuoli jopa 10 000 ihmistä.

– Olen niin huolissani. En pysty lopettamaan itkuani. Tämä on sama painajainen kuin vuonna 1985, sanoi pääkaupungissa asuva 52-vuotias Georgina Sanchez uutistoimisto AFP:lle.

– Kamalaa. Uskon, että tämä (tiistainen järistys) oli vahvin, jonka olen ikinä tuntenut. En tiedä, kuinka voimakas se oli, mutta se oli kamala, sanoi puolestaan Pedro Cruz Martinez, joka oli monien muiden vanhempien tavoin rynnännyt hakemaan lastaan koulusta.

– Se oli kamalaa. En halunnut mennä puiden lähelle. Minun täytyi vain pitää kiinni maasta, kertoi puolestaan Leiza Visaj Herrera.

Tiistainen järistys oli toinen tuhoisa järistys Meksikossa tässä kuussa. Edellisessä järistyksessä sai surmansa ainakin 90 ihmistä Oaxacan, Chiapasin ja Tabascon osavaltioissa.